Zaposleni u Osnovnoj školi "Risto Proroković" u Nevesinju smatraju da će uvođenjem kombinovanih odjeljenja u četiri devetorazredne područne škole u ovoj opštini od naredne školske godine biti smanjen kvalitet nastave, te da bi šest zaposlenih izgubilo radno mjesto, dok još sedmoro ne bi imalo punu normu časova


Zaposleni su naveli da područno odjeljenje Kifino Selo ima 30 učenika u višim razredima i da nijedno odjeljenje nema manje od četiri učenika u razredu, te da je kombinacija nepotrebna, dok jedno odjeljenje ima čak 13 učenika.
"Osim toga, u ovo područno odjeljenje se upisuju djeca iz sela Krekovi, koje je jedno od najnaseljenijih u Hercegovini, a trenutno područna petorazredna škola ima 19 učenika", navodi se u dopisu koji su uputili Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske povodom Informacije o mreži osnovnih škola sa prijedlogom racionalizacije.
Prosvjetari ističu i da učenici postižu odlične rezultate na takmičenjima iz svih predmeta, dok je učenica osmog razreda ove škole Nataša Savić ove godine učestvovala na Matematičkoj olimpijadi BiH.
Zaposleni u školi ističu da je nepravedno prema svim učenicima, pogotovo prema ovako uspješnim, da pohađaju nastavu u kombinovanim odjeljenjima.
"Kombinacije u drugim područnim odjeljenjima - Odžak, Pridvorci i Zovi Do opravdane su tamo gdje u razredu ima jedan učenik, dok u ostalim nisu", navedeno je, između ostalog u dopisu.
Vlada Srpske usvojila je 27. jula Informaciju o mreži osnovnih škola sa prijedlogom racionalizacije, kojom je predviđeno gašenje 15 petorazrednih škola, kao i promjena statusa pet područnih devetorazrednih škola i uvođenje kombinovanih odjeljenja u 12 područnih devetorazrednih škola.
Izvor: Srna