Opština Nevesinje u skladu sa preporukom Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS o omasovljenju proljećne sjetve, podijelila je oko pola hektara zemlje kod naselja Gvozd, za potrebe lokalnog stanovništva.nevesinje-poljoprivreda.jpg

Parcele od po 500 m2 obradivog zemljišta predate su na korištenje domaćinstvima koja su se prijavila na javni poziv.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić rekao je da je zemljište dobrog kvaliteta.

– Parcele na korištenje dobilo je deset naših sugrađana koji ne posjeduju zemljište u svom vlasništvu i prema procjenama poljoprivredne struke ova površina je dovoljna za prehranu četvoročlane porodice – dodao je Bratić.

Zemljište je u posjedu Opštine Nevesinje i dato je na korištenje domaćinstvima za ovu sezonu, kako bi im omogućili dodatni dio prihoda posebno u ovoj godini koja će , zbog problema izazvanim virusom korona, biti teška za sve.

Opština Nevesinje tradicionalno pruža podršku poljoprivrednicima u ovom kraju. Mala opština sa skromnim budžetom, ali dobrim projektima posebno iz oblasti poljoprivrede.

Nevesinjsko polje površine je kao sva ostala polja zajedno u istočnoj Hercegovini.

U ovom kraju, zna se to nadaleko, uzgaja se poznati nevesinjski krompir.

Velike proizvedene količine stižu u mnoge krajeve, a za stanovništvo ga ima u izobilju. Samo jedan korak dijeli od toga da nevesinjski krompir postane proizvod sa zaštićenim porijeklom.

Poljoprivreda i stočarstvo zastupljeni su u gotovo svim domaćinstvima ovog kraja. Neko se samo tim bavi, a oni koji rade u javnom sektoru, makar, obrađuju manje njive za lične potrebe.

Prošle godine u Nevesinju je proizvedeno preko pet  miliona litara mlijeka koje je predato mljekarama. Planirane su subvencije proizvođačima mlijeka za 2020. godinu u iznosu od 110 000 KM.

Na pomenutu  količinu mlijeka dodaje se i ona koja ostaje u domaćinstvima ovog kraja.

Ovi podaci jasan su pokazatelj o tome kako se u ovom kraju radi- vrijedno i bez hvalisanja.

Opština koja prema posljednjem popisu ima 12 542  stanovnika , ima samo tri saradnika za poljoprivredu koja rade u okviru Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti .

Tri saradnika,  a rezultata u ovoj oblasti mnogo, kao i podrške poljoprivrednicima.

Za ovu godinu Opština je , kroz različite programe podrške poljoprivrednicima, planirala da izdvoji 328 100 konvertibilnih maraka.

Ovi ljudi ovdje ne pričaju mnogo o svom radu, zalaganjima, idejama, rezultatima.

Oni vrijedno rade, a plodovi rada koji su svugdje prepoznati dovoljan su pokazatelj znanja, umijeća, ideja i realizacije.

U Nevesinju kažu da gladan niko ovdje ne može biti, jer su naučili da rade i da od svog rada žive.