Do narednog proljeća, opština Nevesinje bi trebalo da riješi dugogodišnji problem sa vodosnabdijevanjem.

Zvanično je počela izgradnja novog prečistača i sistema pumpi na jezeru Alagovac. Riječ je o investiciji vrijednoj milion i 549 hiljada evra.

Decenijama Nevesinjci muku muče zbog vode: ili je nema dovoljno, ili voda nije hemijski i bakteriološki ispravna. Gradnja novog prečistača , koja se realizuje u okviru velikog projekta vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Republčici Srpskoj, zvanično je počela.

- Mi se nadamo da će projekat biti završen u roku i da ćemo napokon imati pitku vodu - rekao je Milenko Avdalović načelnik opštine Nevesinje.

Od milion i po evra, 578 hiljada je putem kredita evropske Investicione banke obezbijedila opština Nevesinje, Vlada Republike Srpske učestvovaće sa oko 600 hiljada evra, a 400 hiljada donirao je Centar za međunarodnu saradnju iz Slovenije. Pred izvođačima je obiman posao.

Stari vodovodni sistem, kojim se voda pumpama pumpa iz jezera Alagovac, pa se prečišćava, izgrađen je prije četrdesetak godina, ali odavno nije zadovoljavao potrebe stanovništva ove opštine, ni po količini ni po kvalitutu vode.

Novi sistem sa savremenim filterima i pumpama, za godinu dana bi trebalo da u slavine šalje bistru i čistu vodu. Sve će biti automatizovano tako da će se sistemom upravljati i na daljinu.