U okviru Biznis plana «Proizvodnja povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru» u Nevesinju je danas podijeljen rasad paprike i paradajza za deset poljoprivrednika. Rasad je namijenjen za sadnju u plastenicima površine 100 metara kvadratnih koji su korisnicima podijeljeni prije nekoliko dana.nevesinje-rasad.jpg

Projekat realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Finansiranje početnih ulaganja u proizvodnju na parcelama individualnih proizvođača provodi se u omjeru: IFAD 40%, opština 10%, proizvođač 50%.

Vrijednost segmenta podške za zasnivanje plasteničke proizvodnje je oko 25.000 KM.Konsultant za provođenje poslovnih planova Bojan Grahovac podsjeća da je u oviru istog biznis plana 79 nevesinjskih proizvođača krompira nedavno dobilo «start ap» pakete koji su sadržavali sadni materijal, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva, a potom je podršku dobilo i devet proizvođači crvenog luka.

Grahovac naglašava da je ukupna vrijednost biznis plana 221.000 KM i da je njime obuhvaćeno 98 korisnika.

Sa ovim je zaokružen još jedan vid podrške nevesinjskim poljoprivrednim proizvođaćima za proljećnu sjetvu.Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je preusmjeravanjem kreditnih sredstava tekućeg IFAD Projekta unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima uručilo 200 sjetvenih paketa vrijednosti od po 252 KM.

Opština Nevesinje je iz sopstvenih budžetskih sredstava 275 paketa za male poljoprivrednike vrijednosti oko 60 KM. Pored toga, lokalna uprava je za proljećnu sjetvu besplatno dodijelila obradive parcele za deset domaćinstava koja nisu imala zemljište u svom vlasništvu

Za subvencije u oblasti poljoprivrede u 2020. godini, opština Nevesinje je namijenila 273.000 KM budžetskih sredstava.