nevesinje spasovdan 20241.jpg

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije u besjedi povodom slave opštine Nevesinje i Sabornog hram Vaznesenja Gospodnjeg poželio je da srpski narod ostane na putu pravde, ljubavi, poštenja, čojstva i junaštva.

"Neka ovaj praznik dolazi na umnoženje ljubavi, sloge i blagodati Božije. Najvažnije od svega je da iznutra očistimo naše biće da bi se svjetlost i blagodat izlili u njega", rekao je vladika Dimitrije nakon liturgije, koju je služio u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg.

Episkop Dimitrije je naveo da Bog i danas preko Svetog Vasilija Ostroškog daje svima blagoslov.

Vladika Dimitrije je pozvao vjerni narod da žive vjeru, oproste i da se mole Bogu, da poste, javljaju se braći i sestrama oko sebe i da nemaju prezir ni prema kome, već da imaju ljubav i vjeru.


"Na to malo naše dođe velika i čudna ljubav Božija. To malo zrno se razraste i postane veće od svih na zemlji i onda nas Bog blagosilja i preko nas se širi Hristov blagoslov u svijetu", rekao je vladika Dimitrije.

On je istakao da narod treba biti svjetlost svijetu ako hoće dobro svijetu.

"Istorija ide kako ide, a na strašnom sudu će nas pitati kakav nam je obraz. Neka bi dao Bog da naš srpski narod ostane na putu pravde i ljubavi, na putu poštenja, čojstva i junaštva. Ne da budemo zločinci, pa makar i izgubili u istoriji neku bitku. Nikad ne daj Bože da budemo oni koji rade zlo, već da se uprkos svemu držimo Hrista, ljubavi i milosti Božije", poručio je vladika Dimitrije.

nevesinje spasovdan 20243.jpg

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović poželio je svim Nevesinjcima srećnu slavu.

On je podsjetio da danas krsnu slavu proslavljaju i Banjaluka i Beograd, te istakao da su to po tradiciji najbliži rođaci opštine Nevesinje.

Avdalović je zahvalio Srbiji i Srpskoj što pomažu Nevesinju da svakim danom bude sve uređenije.

Konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić prenio je okupljenima čestitke iz Srbije i poručio da će podrška Srbije biti nastavljena.

Nakon bogosluženja tradicionalna svečana litija prošla je gradskim ulicama, a lomljenje slavskog kolača i slavski obred obavljeni su u porti Sabornog hrama.

Obilježavanju slave hrama i opštine prisustvovali su mnogi zvaničnici iz Srpske i Srbije, narodni poslanici, načelnici opština, generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić, predstavnici boračkih udruženja i mnogi drugi.

nevesinje spasovdan 20242.jpg