Krsna slava nevesinje2.jpg (296 KB)

Opština Nevesinje i Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg obilježavaju danas krsnu slavu - Spasovdan.

Svetu liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom Eparhije.

Nakon bogosluženja tradicionalna svečana litija prošla je gradskim ulicama. Lomljenje slavskog kolača i slavski obred obavljeni su u porti Sabornog hrama.

Vladika Dimitrije u nadahnutoj besjedi poručio je vjernicima da otvore svoja srca prema bližnjima i da budu pažljiviji jedni prema drugima.

-Srce je u Biliji mjesto gdje se sreću osjećanja, razum i um. Treba da radimo na svome srcu, duši i savjesti, kako bi znali ljubav da prenesemo našoj djeci – poručio je vladika Dimitrije.

Čestitku sveštenstvu i sugrađanima uputio je i načelnik opštine Milenko Avdalović. On pozvao vjerni narod da budu jedni uz druge.

-Zagrlimo svoje bližnje, pomozimo i oprostimo jedni drugima – naglasio je Avdalović.

U svom obraćanju prenio je pozdrave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović, kao i predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji zbog svojih poslovnih obaveza nisu bili u mogućnosti prisustvovati današnjoj slavi, ali su poslali svoje predstavnike.

Slavskim svečanostima prisustvali su crkveni velikodostojnici, visoki zvaničnici Republike Srpske i Srbije, predstavnici lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih organizacija, javnih institucija, preduzeća i gosti iz hercegovačkih opština.