a38c8f0550d21cb4b91922adecf656ce_XL.jpg (271 KB)

Opština Nevesinje će ove godine prvi put uzeti učešće u projektu "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" i na ljeto ugostiti 46 srpske djece iz južne srpske pokrajine, potvrdio je predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiju Milorad Arlov.

"Vršnjaci i njihove porodice iz škole `Risto Proroković` ugostiće 46 srpske djece školskog uzrasta od 10 do 15 godina u pratnji četiri prosvjetna radnika iz neke od srpskih sredina i enklava na Kosovu i Metohiji", rekao je Arlov.

Arlov je rekao da su to potvrdili načelnik opštine Nevesenje Milenko Avdalović i direktor Osnovne škole "Risto Proroković" iz Nevesinja Mara Šaran, te je zahvalio Avdalaoviću što će ovaj hercegovački grad otvoriti vrata svojih domova i sedam dana bratski ugostiti srpsku djecu sa Kosmeta.

On je zahvalio i Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu "Prosvjeta" iz Mostara koji su izrazili želju da u toku sedmodnevnog boravka djece iz južne srpske pokrajine u Nevesinju pruže jedan dan gostoprimstvo i organizuju za njih izlet u Mostar.

Prema njegovim riječima, Mostar srpskoj djeci sa Kosmeta ima sigurno šta pokazati od srpske duhovnosti, kulture, tradicije istorije, poput Saborne Crkve, manastira Žitomislić, Šantićevog groba, Starog mosta na Neretvi.

Nevesinje je 16. lokalna zajednica iz Republike Srpske koja je preko svojih osnovnih škola potvrdila i izrazila želju da učestvuje u 11. projektu kojim je planirano da se ove godine sa čitavog Kosova i Metohije ugostiti oko 700 srpske djece.

U projekt je uključeno i oko 40 srpske djece iz Zapadne Slavonije i oko 50 djece i mladih sa poteškaoćama u razvoju iz Udruženja roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice za koje je Odbor izgradio i sada oprema Dnevni centar "Podrži me-9.januar".

Arlov je zahvalio svima koji učestvuju i koji su podržali ovaj veliki i značajan projekat sa dugodišnjom tradicijom kojim je do sad sa čitavog Kosova i Metohije po sedam dana u 37 lokalnih zajednica Srpske boravilo više od 6.000 srpske djece u pratnji oko 550 prosvjetnih.

Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije od 24. juna do 2. jula organizuje projekt spajanja djece, a Nevesinje će biti druga hercegovačka opština koja ga uz Trebinje podržava.