Skupštinska većina u Nevesinju pokrenula je inicijativu za smanjenje funkcionerskih plata i odborničkih naknada.


Učinili su to već jednom, početkom ove godine. Smatraju da su iznosi, naslijeđeni od prethodne lokalne vlasti, bili visoki u odnosu na standard građana.
Inicijativu su pokrenuli odbnornici SNSD-a, a prihvatili koalicioni partneri. Rade to drugi put, u jednoj godini mandata. Iako smanjene, kažu, nisu bile realne.
Mile Uljarević, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a, nada se da mu kolege i prijatelji neće zamjeriti, ali kad stavimo prst na čelo i razmislimo, za jednu malu optšinu i mali broj stanovnika, možda plate nisu bile realne.
Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da je njegova plata, među funkcionerskim, najveća. Tvrdi da je inicijativa za umanjenje plata načelnika i njegovog zamjenika, predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine, bespotrebno ispolitizovana.
- Platu je određivala bivša vlast, i mislim da su četiri ili osam godina imali tu platu. Ti isti ljudi su sada podigli galamu. Moja plata manja je za 850 maraka, ali o tome ne volim da pričam, i nepristojno je - ističe Avdalović.
Momčilo Vukotić, predsjednik SO Nevesinje navodi da su plate funkcionera uvijek bile u zakonskim okvirima, ali biće realnije poslije ove sjednice.
Iz opozicionog SDS-a ističu da sve dok su plate i naknade u zakonskim okvirima, ne žele tu temu komentarisati.
Pozicija još nije dogovorila gdje će ušteđeni novac biti usmjeren. Koalicija će procenat umanjenja saopštiti na sjednici, do kraja decembra. Tada će odbornici razmatrati i prijedlog budžeta za narednu godinu.
RTRS