Nikola Tesla - Foto: RTRS
Tesla Science Foundation sa sjedištem u Filadelfiji svake godine dodjeljuje nagrade za dostignuća u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i umjetnosti, a koja su u vezi sa Teslom i njegovim radom.

Odlukom Upravnog odbora Tesla Science Foundation odlučeno je da projekat i učesnici projekta u Nevesinju budu nagrađeni Tesla Spirit Award nagradom i to za repliku Vardenklifskog tornja.

Činjenica je da se u javnosti nedovoljno govori o Tesli, najvećem umu ikada, o ogromnom značaju njegovih otkrića za cijelo čovječanstvo, kao i o njegovoj nevejrovatnoj skromnosti, nesebičnosti, plemenitosti i duhovnosti.

Inspirisana njegovim djelom i životnom filozofijom, Teslina naučna fondacija došla je na ideju da izgradi repliku čuvenog Vardenklifskog tornja, poznatijeg kao Teslin toranj.

Vardenklifski toranj izgrađen je 1901. godine na Long Ajlendu (Njujork). Toranj je zamišljen kao bežična prenosna stanica, preko koje je Tesla namjeravao da prenosi poruke, telefonske razgovore i faksimilne slike, čak i preko okeana.

Teslin idejni projekat bio je da se izgradi najmanje 30 tornjeva koji bi omogućili isporuku električne energije, i na taj način povezali i osvjetlili cijeli svijet.

Teslina ideja nikada nije ostvarena, ali je postala osnova daljem razvoju bežične transmisije signala. Vardenklifski toranj je uništen 4. jula 1917. godine, na Američki državni praznik Dan nezavisnosti.

Projekat je podržao i predsjednik Tesline naučne fondacije, Nikola Lončar.

Tesla Science Foundation sa sjedištem u Filadelfiji i Teslina naučna fondacija u Srbiji predstavljaju organizacije koje nastoje da na što efikasniji način promovišu Teslin doprinos nauci i čovječanstvu, kao i da omoguće što bolje razumijevanje Teslinih brojnih patenata i pronalazaka koji, bez sumnje, mogu uveliko doprineti nauci i kvalitetu života u 21. vijeku.

Kroz obrazovne programe, radionice, sastanke i javne manifestacije, fondacija okuplja sve koji su istinski zainteresovani za Teslinu nauku i zaostavštinu. Uvijek je otvorena za nove članove, entuzijaste, kreativce, investitore i sve ljubitelje Teslinog lika i dela.

Tesla Science Foundation svake godine na godišnjem nivou selektuje po nekoliko entuzijasta i dodjeljuje nagrade za dostignuća u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i umjetnosti, a koja su u vezi sa Teslom i njegovim radom.

Odlukom upravnog odbora Tesla Science Foundation odlučeno je da projekat i učesnici projekta u Nevesinju budu nagrađeni Tesla Spirit Award nagradom.

Pored toga, Tesla Science Foundation će na konferenciji u Njujorku 16. januara 2021. godine, predstaviti projekat u cilju promocije i pozivanja drugih gradova i zemalja širom svijeta da mu se pridruže.

Cilj projekta je podizanje svojevrsnog spomenika Nikoli Tesli, koji će uljepšati i osvijetliti dio grada i omogućiti pristup bežičnoj internet mreži, sa simbolikom prvenstvene namjene tornja, i sa idejom povezivanja ljubitelja Nikole Tesle širom svijeta.

Predviđeno je da predstavlja simbol novog vremena, oslikan u moći, slavi i savršenstvu.

Realizacija projekta upravo kreće iz Nevesinja, sa ciljem da se iskoristi kao tipski projekat za izgradnju tornjeva širom svijeta i bude pokretač mnogih drugih projekata Tesli u čast.

U toku je izrada ambijentalne rasvjete i ostrva kružnog toka.

Autori ideje i projekta su Žarko Đerić, dipl.inž.građ. i Vesna Đerić, dipl. inž. graf. inženj. i diz. Saradnici su Dragomir Vuković, dipl. inž. građ. i Milovan Samardžić, dipl. inž. arh. Radove finansira Direkcija za puteve Republike Srpske, a radove izvodi doo. Nevesinjeputevi sa podizvođačima.