Tradicionalna Nevesinjska olimpijada, koja već decenijama na Bratačkom lugu okuplja sportiste iz zemlje i regiona, ove godine održava se u periodu od 4. do 11. avgusta, a priliku da odmjere snage u raznim viteškim disciplinama i konjičkim trkama učesnici imaju u čak 40 disciplina.nevesinjska-olimpijada.jpg

Organizatori su ranije potvrdili da sportski program i nagradni fond ostaju na prošlogodišnjem nivou i da su za najbolje obezbijeđene medalje i vrijedne novčane nagrade. Ukupan novčani nagradni fond iznosi oko 35.000 KM, pri čemu je približno polovina ove sume rezervisana za pobjednike tri galoperske trke koje se više od jednog vijeka održavaju na Olimpijadi.

Na samom otvaranju ovogodišnje, 144. Nevesinjske olimpijade održan je Atletski miting, dok je za sutra, kada će biti upriličeno i svečano otvaranje, predviđen Sajam prehrambenih proizvoda i ručnih radinosti.

Pored toga, ovu manifestaciju prati niz drugih kulturnih i turističkih sadržaja kao što su festival mladih guslara, izložbe slika i olimpijski kviz, što ovu avgustovsku svetkovinu čini prepoznatljivom u regionu.

U Gradskoj galeriji u Nevesinju otvorena je izložba fotografija „Nevesinjska olimpijada za UNESKO“ i prikazan dokumentarni film o istorijatu narodnih saborovanja na Bratačkom lugu.

Izložba i film urađeni su za potrebe kandidature Nevesinjske olimpijade za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Nominaciju je predložilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a dokumentaciju je pripremio Muzej Hercegovine u saradnji sa Opštinom Nevesinje, Opštinskom turističkom organizacijom, Radio Nevesinjem i Info centrom.

Izložbu „Nevesinjska olimpijada za UNESKO“ čine panoi na kojima je predstavljen istorijat manifestacije pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija.

Centralni događaj 144. Nevesinjske olimpijade sa konjskim trkama i tradicionalnim i viteškim disciplinama biće održan u nedjelju na Bratačkom lugu.

Nevesinjska olimpijada je najveći narodni sabor tradicije i viteštva u Hercegovini. Konjske trke, neobične sportske discipline, viteška nadmetanja profesionalaca i amatera i narodni običaji dio su raznovrsnog programa koji svake dočeka hiljade posjetilaca koji samo za ovu priliku navrate u slobodarsko Nevesinje. Viteški duh, čast i dostojanstvo Nevesinjci su duboko urezali u svoju tradicionalnu svetkovinu. Bogato kulturno nasljeđe i stare sportove uspješno čuvaju od zaborava, istovremeno dajući ovoj manifestaciji moderne tonove i savremene vidike.

Značaj ove manifestacije za očuvanje kulturnog naslijeđa i održavanje tradicije nevesinjskog kraja, kao i cijelu Hercegovine, prepoznala je i Vlada Republike Srpske koja je za tu namjenu izdvojila donaciju vrijednu 20.000 KM.