Najmanje pet osoba je poginulo, a nekoliko je povrijeđeno nakon što su u snažnim udarima vjetra oborena stabla, prekinut dovod električne energije i izazvan haos u saobraćaju širom centralnog dijela Evrope


.
Dvije osobe poginule su u Poljskoj usljed naleta vjetra, uključujući vozača automobila koji je udario u stablo oboreno tokom oluje. Druga osoba poginula je kada je stablo palo na vozilo na jugozapadu Poljske dok je saputnik prebačen u bolnicu.
Dvije osobe poginule su u Češkoj kada su na njih pala stabla oborena usljed jakih udara vjetra.
Njemačka novinska agencija DPA navodi da se kamper utopio u rijeci Jadebuzen u pokrajini Donja Saksonija u Njemačkoj usljed naleta nabujale vode.
U Berlinu je jedna osoba teže povrijeđena nakon pada crijepa sa zgrade, druga je zadobila povrede usljed pada građevinske skele a još četiri u sličnim incidentima širom Njemačke.
Oluja “Hervart” čija je brzina vjetra dostigla 180 kilometara na čas izazvala je nestanak električne energije u više stotina hiljada kuća u Češkoj, Austriji i drugim evropskim državama.


Željezničke veze u nekoliko njemačkih pokrajina su prekinute, uključujući i Berlin zbog opasnosti koje predstavljaju grane na pruzi.
Avion kompanije “Lufthanza” na letu iz Hjustona ka Frankfurtu prinudno je sletio u Štutgart zbog jakog vjetra.
U gradu Hamburgu na sjeveru Njemačke rijeka Elba poplavila je garaže, čuvenu riblju pijacu i nekoliko ulica.
Poljska vatrogasna straža poslala je zbog nevremena u 1.200 intervencija vatrogasce i spasioce a oluja je oštetila i cijevi u terminalu za tečni gas u Švinoujšću na sjeverozapadu Poljske, saopštio je portparol Poljske vatrogasne straže Pavel Frontčak, javlja televizija Polsat.
Orkanski vetar oborio je dio metalnog krova terminala u Švinoujšću na gasovod i oštetio ga, ali gas nije curio u većim količinama, saopštio je portparol Gaz-Sistema kome pripada terminal, Tomaš Pjetrašenjski.
I u Poljskoj i u Češkoj zbog pokidanih vodovova i havarija mreže, bez struje je ostalo više od 100.000 ljudi.
Željeznički saobraćaj u obje zemlje odvija se otežano zbog oborenog drveća i granja na prugama a nevrijeme sa pljuskovima prouzrokovalo je i blago povećanje vodostaja na poljskim i češkim rekama.
Agencije