Specijalista epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Janja Bojanić ocijenila je da je obuhvat imunizacije u Srpskoj nezadovoljavajući, što može da dovede do epidemija morbile, rubeole i parotitisa, odnosno svih 10 zaraznih bolesti protiv kojih se vrši obavezna vakcinacija.


Prema njenim riječima, obuhvat je nezadovoljavajući uglavnom zbog nedovoljnog nivoa znanja i odgovornosti roditelja, ali i negativnih stavovi nekih zdravstvenih radnika.
"Problem koji je prisutnan kod nas i u zemljama okruženja je pad obuhvata, pogotovo kod primanja vakcine protiv morbila, rubeole i parotita, uprkos epidemijama koje se registruju u 14 zemalja evropskog regiona", navela je Bojanićeva.
Pomoćnik ministra zdravlja Srpske Amela Lolić ocijenila je zabrinjavajućim obuhvat imunizacije u prošloj godini, koji je iznosio između 80 i 90 odsto djece.
Ona je rekla da se programi imunizacije suočavaju sa velikim izazovima, zbog dezinformacija o vakcinama koje šire razne interesne grupe, rastućim troškovima imunizacije i prekidima u snabdijevanju i novim zahtjevima koje postavlja tržište vakcina u okviru priblžavanja zemalja EU.
Prema njenim riječima, u Srpskoj je obuhvat MRP vakcinom najniži u odnosu na ostale vakcine i iznosi u prosjeku 74 odsto, a da bi bio ocijenjen kao dobar treba da dostigne 95 odsto.
"To može da dovede do toga da se ponovo srećemo sa visokokontagioznim bolestima kao što su difterija i tetanus, koje generacije studenata i ljekara nisu imali prilike da vide", pojasnila je Bojanićeva.
Ona je poručila da je BiH za poliomijelitis, odnosno dječiju paralizu, ali i određene druge zarazne bolesti ocijenjena kao zemlja visokog rizika, a glavni indikator je obuhvat djece koja se vakcinišu.
Bojanićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci, povodom obilježavanja Evropske/svjetske nedjelje imunizacije i prije trening radionica o imunizaciji, ocijenila da je imunizacija najisplativija investicija u zdravstvu.
Lolićeva je podsjetila da su vakcine dale ogroman doprinos u očuvanju zdravlja stanovništva, uključujući iskorjenjivanje velikih boginja i približavanje iskorjenjivanju dječije paralize, kao i da se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, zahvaljujući vakcinaciji, svake godine u svijetu spriječi između dva do tri miliona smrtnih ishoda.
"Tema ovogodišnje kampanje, čiji je cilj da se poveća obuhvat vakcinacije, je `Vakcine djeluju`. Komplikacije zaraznih bolesti najčešće se javljaju kod djece mlađe od pet godina, zbog čega je i pravovremena vakcinacija najbolja zaštita za njih", naglasila je Lolićeva.
Ona je podsjetila da 19,4 miliona djece u svijetu ne dobija ni osnovne vakcine, zbog čega oko 1,5 miliona djece godišnje umire od bolesti koje su mogle da budu spriječene vakcinama.
Šef Kancelarije SZO u BiH Viktor Olšavski istakao je da je od januara do danas prijavljeno 500 slučajeva morbila ospica u Evropi, dok je u Rumuniji zabiljena 24. smrt od morbila zbog niske pokrivenosti vakcinacijom, te je neophodno obezbijediti pokrivenost imunizacijom od 95 odsto.
Predstavnik Regionalne kancelarije SZO za Evropu Katrin Bak Habersud poručila je da vakcine zaista djeluju, te da i djeca i odrasli treba da provjere svoj status vakcinisanosti i da se vankcinišu.
Radionica je centralna manifestacija u okviru obilježavanja Evropske/svjetske nedjelje imunizacije u organizaciji Instituta za javno zdravstvo Srpske, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i UNICEF-a.
Izvor: SRNA