"Nezavisne" ekskluzivno saznaju: Obustavili istragu protiv osumnjičenih za ubistvo Šijana
BANJALUKA - Obustavljena je istraga protiv osumnjičenih za brutalno ubistvo Damira Ostojića Šijana i ranjavanje njegove supruge Sandre Jošić, koji su prije pet godina zasuti kišom metaka u banjalučkom naselju Kočićev vijenac, saznaju "Nezavisne novine".

Da je istraga protiv osumnjičenih obustavljena potvrdili su za "Nezavisne novine" iz Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

"Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo teško ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda vođena je istraga protiv više lica", podsjećaju iz Republičkog javnog tužilaštva te dodaju da nije bilo dovoljno dokaza da su to osumnjičeni uradili pa je donesena naredba da se istraga obustavlja.

Ipak, sudeći prema onome što kažu iz ovog tužilaštva, to ne znači da istraga neće biti ponovo otvorena.

"Ukoliko tužilaštvo naknadno pribavi nove dokaze koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da su osumnjičeni učinili krivično djelo, istraga može biti ponovo otvorena", rekla je za "Nezavisne novine" Dragica Tojagić, sekretar Tužilaštva.

Podsjećanja radi, 2019. godine uhapšena su trojica muškaraca zbog slučaja "Šijan". U pitanju su Stefan Samardžija, Srećko Trifković i Miloš Obradov.

Samardžija, Obradov te Nemanja Lizdek su, kako smo ranije objavili, krajem juna 2019. godine dovođeni u Republičko javno tužilaštvo, gdje je rađeno prepoznavanje u okviru istrage, a na kojem je bila i Sandra Jošić.

"Nadam se da će se u što kraćem roku sve završiti, a zločinci kazniti najstrožom kaznom, bez sekunde pomilovanja", rekla je tada Jošićeva.

Podsjećanja radi, najmanje 15 čahura pronađeno je na mjestu ubistva Ostojića i ranjavanja njegove supruge, a na koje je vatra otvorena iz zasjede, dok su se rendž roverom vraćali kući.

Ubica je, prema dostupnim saznanjima, u Kozarskoj ulici bio sakriven iza drveta, te je u momentu nailaska terenca sa supružnicima iskočio i u njih sasuo rafal.

Više sagovornika "Nezavisnih novina" potvrdilo je tada da mnogo toga ukazuje da je riječ o likvidaciji s potpisom mafije.

"Pazite, čekao je ubica ni manje ni više nego baš na mjestu gdje je Ostojić, krećući se iz grada, trebalo da skrene ulijevo iz Kozarske ulice prema svojoj kući, a koja je udaljena oko 100 metara dalje. Znači, vrebao je upravo na lokaciji gdje je žrtva sporije vozila i samim tim bila lakša meta. Supružnici su egzekutoru bili kao na dlanu", pojasnio je ranije jedan od sagovornika "Nezavisnih".

Izjave mještana bile su zastrašujuće.

"Da, čuli smo pucnjavu poput vatrometa. Interesantno je da na mjestu gdje se sve dešavalo, nedaleko od šumarka, s gornje strane puta imaju dva psa koji se inače 'ne gase', ali u momentima kada se zapucalo i kada su se začule sirene nisu nijednom zalajali", ispričala nam je ranije jedna mještanka.

Nakon što je vatra otvorena, 5. septembra 2018. godine, oko ponoći, grad na Vrbasu počele su obasjavati rotacije, dok se ulicama razlijegao zvuk sirena policije i Hitne pomoći. Šijanu nije bilo spasa, a Jošićeva je uspjela dobiti bitku za život.

U gradu je te noći bilo opsadno stanje. Opsadno stanje vladalo je i sutradan, tako da skoro niste mogli proći bilo kuda, a da ne sretnete bar jednu policijsku patrolu. Desetine policajaca češljale su svaki pedalj zemlje i asfalta kod mjesta zločina.

Policija je nekoliko dana kasnije pronašla zapaljeni automobil i u njemu automatsku pušku kojom je, kako se sumnja, ubijen Ostojić. Ti tragovi pronađeni su u Piskavici, nadomak Banjaluke. Napadači su ga, kako se sumnja, polili benzinom i zapalili. Potom su ga gurnuli u uvalu, vjerovatno da bi što bolje prikrili trag, ali i kupili vrijeme da bi nesmetano mogli pobjeći.