Spomen-ploča stradalim u selu Staro Gracko kod Lipljana - Foto: SRNA
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije ukazala je da ni poslije 23 godine od ubistva srpskih žetelaca u mjestu Staro Gracko, kod Lipljana na Kosovu i Metohiji, niko od pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova nije odgovarao.

- I danas, više od 23 godine od uspostavljanja protektorata UN na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244, na ovoj teritoriji vlada "kultura" nekažnjivosti za zločine počinjene nad Srbima, odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i odsustvo suočavanja sa prošlošću - ističe se u saopštenju.

Žrtve su, navodi Koordinacja, bile "krive" samo zato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju ljetinu.

- Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, niko nije odgovarao - napominje ovo udruženje.

Podsjećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspjeh međunarodnih misija Unmika, Kfora i Euleksa, kao i samoproglašenih vlasti u Prištini, da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod.

Na današnji dan, 23. jula 1999. godine, uprkos prisustvu desetina hiljada pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, albanski zločinci, pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, strijeljali su na žetelačkom polju, a potom masakrirali 14 Srba, mještana sela Staro Gracko.

Najmlađa žrtva Novica Janićijević imao je samo 17 godina.