CEEBAFE1-5F0E-4D5B-9F78-0DF55B81D201.jpeg

Prije održavanja ovogodišnjih lokalnih izbora, opozicija u Republici Srpskoj javno se nadala pobjedi njenih kandidata za gradonačelnike u tri najveća grada – Banjaluci, Bijeljini i Trebinju.

Priželjkivane pobjede ostvarene su u Banjaluci i Bijeljini, dok je u Trebinju zajednički kandidat opozicije, Lazar Radan iz Liste “Za pravdu i red”, poražen od kandidata vladajuće koalicije, Mirka Ćurića iz SNSD. Prema preliminarnim rezultatima izbora u Trebinju koje je juče objavio CIK BiH, na osnovu 89,56 odsto obrađenih biračkih mjesta u tom gradu Mirko Ćurić imao je nedostižnu razliku od skoro 1.300 glasova više od Lazara Radana.

Iako su u predizbornoj kampanji kao glavnu prednost opozicionog kandidata za gradonačelnika Trebinja mnogi analitičari isticali njegovu besprijekornu biografiju, obrazovanje, mladost i političku “neukaljanost”, izgleda da to nije bilo dovoljno kako bi se Trebinjci odlučili za promjene, pa su većinski ponovo dali povjerenje novom/starom gradonačelniku.

“Korak naprijed, dva nazad”

Za izborni poraz u najvećem gradu istočne Hercegovine tamošnji opozicioni lideri odgovornost su prebacili na narod i birače.

Zahvaljujem se svim mojim saborcima na viteškoj borbi i odricanju, dali smo sve od sebe, borili se iskreno i časno ali, nažalost, narod to nije prepoznao i ne želi slobodu. Iskreno sam razočaran i neprijatno iznenađen rezultatima lokalnih izbora, da ogromna energija, brojne tribine, odličan kandidat, sjajna lista i ekipa ljudi nije dobila podršku i da su Hercegovci, uprkos svim poniženjima, prevarama, neispunjenim obećanjima, ponovo glasali za Dodika i SNSD – izjavio je neposredno nakon završetka izbora u Trebinju lider Liste “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović.

nebojša vukanović poslanik liste za pravdu i red u narodnoj skupštini rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sličnim tonom svojim sugrađanima obratio se i šef Gradskog odbora PDP u Trebinju, Ljubiša Krunić.

Poštovani Trebinjci, dragi moji sugrađani, prošao je još jedan izborni ciklus i vi ste izabrali vlast sebi dostojnu. Što ste željeli to ste dobili. Na tome vam čestitam. Opozicija vam je nudila, plesnim rječnikom rečeno, jedan savremeniji i kvalitetniji ples, ali vi ste se opredijelili za onaj “korak naprijed, dva koraka nazad”. Mislim da je to tango. Izvolite, plešite – objavio je Krunić na društvenim mrežama nedugo nakon što je postalo jasno da će Mirko Ćurić i u naredne četiri godine biti na čelu grada na Trebišnjici