Nijemci proglasili Trebinje najboljim mjestom da dočekte starost – evo koliko bi koštalo da se preselite

1666872038-collageqrrwqrqwr.jpg (458 KB)

Mnogi u regionu znaju koliko je Trebinje lijepo, ali čini se da je svijet za to čuo tek kada je njemački magazin „Fokus” prošle godine proglasio Trebinje za najbolje mjesto na svijetu za život poslije odlaska u penziju.

„Fokus” je kao glavne prednosti Trebinja izdvojio blagu klimu, niske troškove života, dobru bezbjednost, zdravstvenu zaštitu, prosječnu kiriju, kvalitet vazduha i život bez stresa i javnog saobraćaja.

Prelijepi grad na jugu Republike Srpske, poznat kao grad vina, sunca i platana sa puno kulturnih i religijskih znamenitosti, postao je popularno turističko odredište u koje posljednjih godina hrle turisti iz cijelog svijeta. Mnogi požele i da se baš tamo skuće i dočekaju starost. Međutim, pitanje je koliko bi to koštalo, posebno u duhu sve većih poslupljenja koja na sve pogađaju, a i zbog popularnosti koju je Trebinje steklo.

Jedna od ponuda agencija za nekretnne je zemljište za vikendicu u okolini Trebinja. Površina je oko 600 kvadrata, nalazi se u mjestu Ušće, nadomak Trebinja. Prilaz zemljištu je sa dvije strane asfaltnim putem, a plac ima pitku i tehničku vodu, struju i telefonski priključak. Zemljište se nalazi na 40 metara od rijeke Sušice i 60 metara od rijeke Trebišnjice, na osunčanom brežuljku, te samim tim nije podložno plavljenju. Locirano je u mirnom okruženju, osunčano tokom cijelog dana, okruženo vinogradima i rijekama, idealno za vikendicu. Cijena je oko 15.000 evra.

U ponudi je i namješten, useljiv jednosoban stan u južnom gradskom izlazu. Stan ima 48 kvadrata – dnevnu sobu sa kuhinjom, spavaću sobu, kupatilo i balkon. Nalazi se na četvrtom spratu. Zgrada nema lift. Orijentacija stana je jug. Ispred zgrade je parking. Stan ima klimu, a cijena mu je oko 66.000 evra.

Trosoban nenamješten useljiv stan u prvoj zoni Trebinja u naselju Luč, površine 90 kvadrata košta 149.000 evra. Stan se nalazi na petom spratu iima dnevni boravak, kuhinju, tri spavaće sobe, kupatilo, WC, hodnik i balkon. Ugrađen je klima uređaj, a postoji mogućnost za grijanje i putem radijatora. Ulaz u zgradu je opremljen video nadzorom. Godina izgradnje je 2016. Cijena stana je oko 149.000 evra.

S druge strane, kuća sa okućnicom u Todorićima na putu prema Dubrovniku na placu od oko 500 kvadrata ima dva odvojena stana po 120 kvadrata plus terase, podrume, kotlarnicu, centralno grijanje i bašte. Kuća je useljiva, a cijena oko 200.000 evra.

Ako biste da, recimo, tamo kupite veću kuću, agencije nude jednu na placu od 500 kvadrata sa dva trosobna stana od oko sto kvadrata. Kuća ima centralno grijanje, ostavu, garažu, dvorište sa terasama. Ima dosta zelenila i nalazi se u mirnom dijelu grada. Cijena je 360.000 evra.

A ako biste da iznajmite stan u Trebinju jedna ponuda je dvosoban namješten stan na nekoliko minuta od gradske pijace i Starog grada. Iz objekta se pruža pogled na grad. Stan je kimatizovan i ima dvije spavaće sobe, trpezariju i potpuno opremljenu kuhinju, kao i terasu i parking mjesto. Mjesečna kirija je oko 230 evra.

Što se tiče troškova života, izgleda da oni i u Trebinju vrtoglavo rastu.

Kako piše trebinjelive.info, poskupljenja su u posljednjih godinu dana pojela 353 marke, što je oko 180 evra.

A kako piše radiotrebinje.com, u ovom gradu se na dnevnom nivou mijenjaju cijene mesa, povrća, voća, a već odavno su poskupjele osnovne životne namirnice. Poskupljenje cijena dovelo je do smanjenja broja kupaca, naročito u mesarama i na trebinjskoj pijaci.

Ipak, Trebinje uprkos svemu čuva svoj šmek i mami ljude sa svih strana, te mnogi i dalje razmišljaju da se jednog dana baš tamo skrase.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×