Jedan od najvećih umova 20. vijeka, srpski naučnik Nikola Tesla, uskoro bi mogao dobiti svoj toranj na jednoj od najljepših srpskih planina.
 
Teslin toranj (foto: RINA) -

Na Zlatiboru je potpisan memorandum između opštine Čajetina i Naučno-obrazovne fondacije Teslianum o razumijevanju realizacije projekta čime se stvaraju svi uslovi za izgradnju Internacionalnog naučno-obrazovnog centra Teslin toranj Zlatibor, namijenjen mladima iz Srbije i regiona.

- Nemamo namjeru da repliciramo Teslin toranj prije više od 100 godina, niti taj tehnološki trenutak. Imamo namjeru da Tesla kao jedna misaona vertikala, parabola i energija koja je potekla sa ovih prostora, bude inicijalna kapisla za ono što bi trebalo da se desi u tom novom edukativnom centru. Nemamo namjeru da kopiramo druge naučno-obrazovne centre, već da budemo dopuna i komparativni sa njima. Želimo da se nađe na određenim mjestima u Srbiji, a Zlatibor je izvanredno mjesto za to sa energijom koju nosi u sebi. Cilj nam je da imamo jedan edukativni centar u kome će se okuljati djeca iz Srbije, zemalja regiona, Evrope i srpske dijaspore širom svijeta - kazao je akademik Branislav Mitrović, predsjednik UO Fondacije Teslianum.

Predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da je izgradnja Teslinog tornja još jedan korak naprijed, kad je u pitanju turistička ponuda Srbije i da Zlatibor može da stane u rang sa svjetskim centrima.

- Lokalna samouprava ovaj projekat može da iznese, ali isto tako može da zatraži sredstva EU fondova i ostalih fondacija koje podržavaju Tesline ideje. Na ovaj način Zlatibor će postati konkuretniji i imati još bolju turističku ponudu. Ovaj projekat biće na ponos svih nas - naveo je on.

Da je zapadni dio Srbije zahvalan srpskom naučniku govori podatak da je nedaleko od Zlatibora prije 120 godina u Užicu poslije centrale na Nijagarinim vodopadima u Americi, na rijeci Đetinji podignuta prva hidrocentrala u Evropi i druga na svijetu, sa Teslinim sistemom višefaznih struja.