Slavlje u Nikšiću (foto: TANJUG / Zoran Žestić) -
 
Milo Đukanović i njegov DPS, nakon 28 godina, izgubio je vlast u rodnom Nikšiću. Za to vrijeme, iako bez kampanje, Zdravko Krivokapić u rodnom Nikšiću slavi. Pobijedila je njegova koalicija s republičkog nivoa, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

Iako je koalicija Mila Đukanovića, Evropski tim za Nikšić, osvojila 18 mandata, to je nedovoljno da formira vlast. Na drugoj strani imala je ljute protivnike - koalicije: "Za budućnost Nikšića" sa osvojenih 11 mandata i "Mir je naša nacija" sa 10 mandata. Po jedan mandat osvojili su "Crno na bijelo" Dritana Abazović i Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića.

Osim plakata koji su oblijepljeni po cijelom gradu, ništa ne podsjeća da su se ovdje juče održali izuzetno značajni izbori. A što se tiče rezultata, stanovnici Nikšića uglavnom su zadovoljni. Anketirani su većinom pozdravili promjene, mada je bilo i onih koji su razočarani izbornim rezultatom.

U Nikšiću je potvrđena izborna volja građana sa parlamentarmnih izbora 30. avgusta prošle godine. Tadašnji pobjednici već su imali plan kako da u prošlost pošalju višedecenijsku vladavinu DPS-a. Čim su objavljeni rezultati iz Koalicije “Za budućnost Nikšića” najavili su da će njihov nosilac liste Marko Kovačević biti novi gradonačelnik.

- Mi sa koalicijom "Mir je naša nacija" da formiramo vladajuću većinu u gradu. Što se tiče Koalicije "Za budućnost Nikšića" mi smo spremni da pozovemo i ostale naše partnere sa državnog nivoa - rekao je Kovačević.

Kovačević je već najavio dogovor sa Momom Koprivicom nosiocem liste “Mir je naša nacija”, koji su najveće iznenađenje izbora. Momo Koprivica već sinoć je najavio smjernice djelovanja.

- Ovo je pobjeda koja je došla na onu veliku istorijsku pobjedu od 30. avgusta. Ovo je nova pobjeda, pobjeda za budućnost svih građana Nikšića, za bolje sutra svih njegovih stanovnika bez obzira na nacionalnu, vjersku i partijsku pripadnost - naglasio je Koprivica.

Politička bitka za Nikšić je okončana. Analitičari već pod lupu stavljaju novu vlast, njihova obećanja i koliko će im vremena trebati da poprave, kako kažu, ekonomsku štetu Đukanovićeve vladavine. Za početak, stabilizovati političku scenu!

- Zadovoljan sam što su izbori protekli u mirnoj atmosferi. Nadam se da će se tenzije i podjele koje su prisutne u Crnoj Gori, kao i radikalizacija političke scene prevazići i da se počne raditi na političkoj stabilizaciji - izjavio je politički analitičar Dragiša Janjušević.

U narednim danima predstoje dogovori o formiranju vlasti. Izvjesno je da će biti okončani mnogo brže, jer im je test bio republička vlast.