Ništa nije snažnije od majke koja ostane sama.sama-mama.jpg

Majke koja postaje otac, mama, savjetnik, doktorica, mehaničar, majstor, učiteljica i bankomat poljubaca, ali i novca.

Ništa nije snažnije od žene koja ostane sama u borbi s vjetrenjačama.

Savjetima koji pršte sa svih strana, najviše kada joj ne trebaju- kada se potkrade neka greška, pa svi imaju nešto da kažu. Svi bi oni bolje od nje odgajali, do trenutka kada joj neko od njih i zatreba, a tada oni naglo- nestanu. Njih nema da se malo osloni na nekoga i odmori dušu.

Ništa nije veće od majke koja ostane sama, sama sa svojim malim svjetovima protiv svijeta.

Svijeta koji komentariše, miješa se, nadodaje, laže, prevrće bez imalo srama i straha od Boga i budućnosti. Njena ramena umorna od krstova čitav život, nasmijano lice i sreća i na najmanji uspjeh i korak svoga djeteta. Duša joj ispunjena na svaki zagrljaj i poljubac nakon svakodnevnih borbi i uloga oca, majke, mehaničara, savjetnika, prijatelja, bankomata poljubaca.

Ništa nije snažnije od žene koja ostane sama.

Sama na Božiće, Uskrse, rođendane, godišnjice, svadbe... kada najviše do izražaja dođe njena samoća s kojom je ostala negdje na polovini života.

Od tada se bori sama s mušicama svoje djece, njihovim problemima ali i računima, kvarovima, bankama, veš mašinama, dijelovima za auto i odvodnim cijevima. Sve nauči s godinama sama i baš nikakav problem više je ne može slomiti.

Samo je osnaže i zato... ništa nema snažnije od žena koje su ostale same. Njihova su lica umorna, ali i dalje prepuna brižnosti i ljubavi. Prepuna razumijevanja. Prepuna neke smirenosti.

A ruke koje krase životni žuljevi najljepše dižu s podova i miluju. Jer- majka je na kraju svih borbi uvijek ona žena od koje niko nije nježniji i brižniji.

Od koje te niko na svijetu ne može više ljubiti.

I sve je ona. Otac i brat i prijatelj.

I vozač i doktor i savjetnik. Bankomat i slušalac. Kritičar i motivator. Učiteljica i čistačica. Voditelj finansija i automehaničar. A najviše od svega je žena od koje najviše učiš. Inspiracija i uzor.

Najsnažnije na svijetu su majke koje ostanu same jer u njima ima dovoljno ljubavi da ti ne može ni nedostajati neka druga.