Dobra vijest za korisnike stambenih kredita IRB-a – sve kamatne stope biće fiksne i prema novim pravilima plasmana, kretaće se od 3,6 do maksimalno 4,2%. Smanjenje kamatnih stopa odnosi se ne samo na buduće kredite, nego na sve koji se u ovom trenutku otplaćuju IRB-u, njih oko 10.000.


Svi koji su do sada imali kamatnu stopu 6% IRB-ovog stambenog kredita od danas mogu da odahnu, makar malo - ona će biti smanjena za čak 1,8% i to trajno. Smanjenja kamatnih stopa IRB-ovih stampbenih kredita podijeljena su u tri grupe – 1, 2 i beneficiranu, u kojoj se jedino ona najniža stopa, 3,6% neće mijenjati. Porodica Kerleta iz Istočnog Sarajeva već se raduje najavljenom olakšanju za kućni budžet.
"Prvobitna stopa je bila 5,2%. Značiće nam mnogo", rekao je Vladimir Kerleta.
Za one koji su do sada imali najvišu kamatnu stopu 6%, iz IRB-a poručuju da bi mjesečna ušteda mogla da bude oko 50 maraka , što godišnje može da iznosi smanjenje za jednu mjesečnu ratu, ako se radi o kreditu od 100.000 maraka podignutom na 20 godina. Preračunavanje kamatnih stopa na nove uslove za sve korsnike stambenih kredita IRB-a trajaće nešto manje od dva mjeseca.

I krediti za pokretanje proizvodnje biće povoljniji, poručuju iz IRB-a. Maksimalan iznos kamatne stope može biti pet odsto u zavisnosti od kretanja EURIBOR-a, kažu, a svi oni koji koriste sredstva mogu pregovarati sa bankom o visini marže koju banka uzima za sebe.
RTRS