Njemacka.jpg

Njemačka je odlučila da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Srpskoj čija je vrijednost 105 miliona evra, saopštila je Ambasada Njemačke.

U Ambasadi navode da je Njemačka savezna vlada odlučila da dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj ukupne vrijednosti od 105 miliona evra i da se „na taj način sukcesivno okončaju“.

- Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo spoljnih poslova BiH i projektni partneri.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje (faza tri i četiri), vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanje otpadnih voda u Gradišci. Posljednji pomenuti projekat je predmet saradnje sa Švajcarskom – navedeno je u saopštenju ambasade.

Dodali su da je Njemačka vlada u aprilu prošle godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta kao reakciju na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti.

- Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte – tvrde u ambasadi.

Istakli su da će projekti sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom.

- Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou BiH ili regiona Zapadnog Balkana, uključujući i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom – naveli su iz Ambasade Njemačke u BiH.

Naglasili su da Njemačka podržava približavanje BiH Evropskoj uniji.

- Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju sa BiH, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države BiH – stoji u saopštenju.