Nobelova nagrada - Foto: Getty Images
Dobitnici prestižne Nobelove nagrade ove godine će primiti dodatni milion kruna (110.000) dolara, saopšteno je danas iz Nobelove fondacije.

List Dagens industri prenio je da je novčani fond za nagrade ove godine povećan na deset miliona kruna.

– Ova odluka je donesena zbog činjenice da su naši troškovi i kapital u stabilnom odnosu na potpuno drugačiji način nego ranije – rekao je listu prvi čovjek Nobelove fondacije Lars Hajkensten.

Izumitelj dinamita Alfred Nobel ostavio je oko 31 milion kruna, odnosno 1,8 milijardi kruna u današnjem novcu, za finansiranje nagrada, koje se dodjeljuju od 1901. godine.

Novčani iznos nagrade varirao je vremenom. Na početku je to bilo 150.000 kruna, a 1981. godine dostiglo je milion kruna.

Vrijednost je naglo skočila tokom osamdesetih i devedesetih. 2000. godine je povećana na devet miliona kruna, a sljedeće godine na deset miliona.

Usljed globalne finansijske krize 2008. i 2009. godine, nagrada je 2012. godine umanjena na osam miliona kruna, a 2017. je ponovo podignuta na devet miliona.

Hajkensten, koji se povlači sa funkcije na kraju ove godine da bi ga zamijenio bivši norveški ministar spoljnih poslova Vidar Helgesen, rekao je da će Fondacija nastaviti da povremeno povećava novčani iznos nagrade.