Kosmet (Foto: EPA-EFE/STR) -
Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, ali je i dalje napeto. Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama.

Prištinska policija ne dozvoljava prelaz preko Jarinja i Brnjaka. Krizni štab u Mitrovici apelovao je da građani istraju i ostanu mirni.

Navode da prisustvo specijalnih jedinica na sjeveru ne doprinosi stabilizaciji prilika, prenosi RTS.

Dodatne tenzije u već napetoj situaciji donijela je izjava šefa Euleksa Larsa Gunar Vigemarka, koji je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi. To se sada, kako kaže, provjerava i poručuje da će poslati policijsku jedinicu i policijskog savjetnika u Leposavić.

Na to je reagovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, poručivši da je skandalozno da Euleks ne zna gdje se nalazi Pantić.

- Primarni zadatak misije Euleksa na KiM je staranje o vladavini prava, a šef misije Lars Gunar Vigemark ne zna ni gdje je pritvoren Dejan Pantić, ni kako je tretiran, ni da li je vidio advokata, ni da li je vidio porodicu, ni da li je primio lijekove? Skandalozno! - napisao je Petković na Tviteru.