Grad Trebinje finansirao je nabavku savremene laboratorijske opreme za detaljnu analizu prehrambenih proizvoda koji se prodaju u Herecegovačkoj kući.nova-lab..jpg

Ovim će biti omogućeno detaljno deklarisanje proizvoda, bez čega se ne bi mogli izvoziti van granica BiH. Vrijednost opreme je 60 000 maraka.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić podsjeća da je praksa provjere kvaliteta hrana u saradnji sa Instututom za javno zdravstvo krenula sa projektom „Hercegovačke kuće“.Nova i naprednija oprema omogućiće i razvoj proizvoda sa deklaracijom, što će tradicionalnim proizvodima Hercegovine otvoriti vrata i tržišta izvan naše zemlje- kaže Ćurić.

Direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Veselin Dutina ističe da će nova laboratorijska oprema mnogo značiti svim proizvođačima.laboratorija-nova.jpg

Zahvalio se Regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo zbog toga što su i u prethodne dvije i po godine bez nadoknade obavljali analize proizvoda njihovih kooperanata.

"Sa opremom koja je ranije postojala imali smo mogućnost mikrobiološke i dijela hemijske analize proizvoda, a nova laboratorija biće snažna podrška poljoprivrednim proizvođačima, kojima će nove mogućnosti vjerovatno biti podsticaj da svoju proizvodnju podignu na veći nivo“, ističe Dutina.
Rukovodilac Regionalnog centra Trebinje Instituta za javno zdravstvo RS Danijela Jelić pojašnjava da će kompletiranjem opreme, uz poslove sanitarne hemije i mikrobiologije, ova ustanova sada moći da obavlja sveobuhvatne analize i ispitivanja namirnica.
„Osoblje regionalnog centra i do sada je bilo na raspolaganju Agrarnom fondu, tako da smo zajedničkim trudom podigli kvalitet proizvoda koji su dostupni u Hercegovačkoj kući“, ističe Jelićeva.