IMG_6785_resized_20220603_104650874.JPG (119 KB)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić uručio je danas u Trebinju medicinsku opremu za trebinjsku i nevesinjsku bolnicu i Dom zdravlja u našem gradu.

Riječ je o po deset „pacijent monitora“ za nadzor pacijenata u bolnicama i  mobilnih digitalnih rentgen aparat` za trebinjski  Dom zdravlja, nabavljenih u okviru "Hitnog projekta kovid 19" koji sprovodi resorno ministarstvo

Direktor Bolnice Trebinje Nedjeljko Lambeta je naveo da „pacijent monitori“ mnogo znače ovoj zdravstvenoj ustanovi, jer je u vrijeme kada je ova zdravstvena ustanova  bila u kovid režimu dosta takvih monitora prenošeno sa odjeljenja na odjeljenje.

-Trudimo se da omogućimo što bolju zdravstvenu zaštitu građanima Trebinja i Hercegovine- istakao je on.

Direktorica trebinjskog Doma zdravlja Maja Mićunović je rekla da ovakav vid pomoći smatra nagradom za požrtvovan rad svih zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, naročito u vrijeme pandemije virusa korona.

-Zdravstveni radnici podnijeli su veliki teret u pandemiji, ali je najbitnije da su uspjeli da odupru svim izazovim i poteškoćama. Da bi se unaprijedila primarana zdravstvena zaštita neophodna su dalja ulaganja, pa  će ovaj mobilni rentgen aparat  mnogo značiti- istakla je ona.

Direktor nevesinjske bolnice Velibor Milivojević je istakao da je riječ o vrijednoj medicinskoj opremi pomoću koje će zdravsteni radnici na savremeniji način pratiti vitalane parametre pacijenata.

-Na ovaj način zaposleni dobijaju bolje uslove rada, a pacijenti kvalitetniju zdravstvenu zaštitu- rekao je on.

On je podsjetio da Vlada RS kontinuirano radi na osavremenjavanju zdravstvenih ustanova, kako bi imale bolje uslove rada i pružale kvalitetnije usluge građanima RS.

IMG_6773_resized_20220603_104606916.JPG (130 KB)

Ministar Alen Šeranić je istakao da resorno ministaratvo prati šta je potrebno zdravstvenim ustanovama, sa akcentom na ustanove koje su u nezavidnijoj situaciji, da bi na taj način dali značajan doprinos unapređenju zdravstvene zaštite građana.

On je dodao da bolnica u Nevesinju završava javni poziv za nabavku CT aparata, koji će olakšati pružanje usluga  zaposlenim ljekarima u toj zdravstvenoj ustanovi  i ljekarima koji dolaze iz Srbije i rade složene operacije .

-Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti  i Zakon o evidencijama i medicinskoj dokumentaciji su vrlo važni dokumenti, jer zdravstveni sistem RS uvodi u 21. vijek. Otvaraju se područja telemedicine i mobilnog zdravstva, unapređuje kvalitet zdravstvene zaštite, a  pacijentima su data velika prava – naveo je Šeranić.

Ukupna vrijednost donacije uručene zdravstvenim ustanovama u istočnoj Hercegovini je preko 350 hiljada KM, a projekta je finansirala Svjetska banka.

Plate

Komentarišući pregovore sindikata i poslodavaca o novom  povećanju plata budžetskim korisnicima, ministar zdravlja i socijelne zaštite RS Alen Šeranić je rekao da je Vlada tu da nađe najbolje moguće rješenje, prije svega za radnike.

-Ono na čemu Vlada RS kontinuirano  radi je, da zbog inflacije, novac koji ima na raspolaganju uputi prema građanima i sagleda kako i koliko povećati plate. Nadamo se da ćemo naći pravo rješenje i imati prilike da građane, a samim tim i zdravstvene radnike,  obradujemo  novim povećanjem plata- istakao je on.