crna gora.jpg

Opozicioni DPS poziva na protest zbog popisa stanovništva u Crnoj Gori, a iz Socijaldemokrata, tradicionalnih partnera DPS, pozivaju na protest protiv formiranja nove parlamentarne većine, nakon vanrednih izbora održanih 11. juna.

Na današnjoj sjednici Skupštine bi trebalo da budu izabrani predsjednici i potpredsjednici parlamenta, a potom i nova 44. Vlada Crne Gore. Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je kandidat za predsjednika Skupštine, a lider PES Milojko Spajić biće premijer nove crnogorske izvršne vlasti.

Spajić je ranije najavio da će popis stanovništva u Crnoj Gori biti odložen za mjesec dana, a Eraković tu najavu tumači kao činjenicu da građanska Crna Gora, kada se ujedini, kadra je da odbrani svoje najvažnije principe.

"Neka se niko ne zavarava, nema odustajanja. Vidimo se na protestu", napisao je Eraković na društvenoj mreži X.

DPS je sa strankama svojim tradicionalnim partnerima već započela bojkot popisa, koji bi prema ranije donijetoj odluci trebalo da bude održan od 1. do 15. novembra, a Eraković smatra da je nakon formalne odluke o odlaganju potrebno uspostaviti dijalog, da se sve sporne tačke reše i zajednički odredi datum početka popisa - bez ikakvih unaprijed donijetih rješenja.

Za poslanika opozicionih Socijaldemokrata Nikolu Zirojevića, danas je važan dan.

"Danas će nova parlamentarna većina za predsjednika Skupštine izabrati čoveka koji je, sa svojim saborcima, u plenarnoj sali gazio Ustav Crne Gore. Čovjeka čija ideološka profilacija predstavlja sve ono protiv čega se borimo", kazao je Zirojević, prenosi portal RTCG.

On je istakao da će jedan vid borbe biti u Skupštini, argumentovano i snažno, bez uzmicanja.

"Drugi vid borbe morate biti vi, građanke i građani, koji ćete jasno reći 'NE' politici nove parlamentarne većine...", poručio je Zirojević.

Zbog protesta na koji su pozvale stranke dijela opozicije ispred Skupštine Crne Gore, od 17 do 22, neke ulice će biti zatvorene za saobraćaj, saopšteno je uz Uprave policije.

Policija je najavila snimanje ovog javnog okupljanja, koje, kako kažu, organizuje organizacija "Forum slobodnih građana Luča".

Snimanje će trajati od 16 časova do 23 časa, a po potrebi snimanje može biti i produženo, naveli su iz policije, prenosi B92.