Magistralna cesta M-17.3 koji spaja Stolac i Neum otvoren je 2022. godine, a prošle godine završena je i stolačka obilaznica čime je riješeno „usko grlo“ na toj dionici.

– Stolac je iz saobraćajne izolacije došao u saobraćajno čvorište, a ujedno smo izašli iz privredne izolacije. Činjenica je da smo u 2023. godini dva puta mijenjali prostorni plan kako bi ga prilagodili potencijalnim investitorima, proglašavali smo određene privredne zone kako bi ta privredna aktivnost bila jača i nadam se da će se rezultat vidjeti u 2024. i 2025. i da ćemo stvoriti preduslove da zaista normalno živimo, da više nismo jedinica lokalne samouprave s nekim drugim aktuelnim temama nego jedinica lokalne samouprave koja ima i viziju i budućnosti, koja će znati iskoristiti sva ona bogatstva koja nam je istorija ostavila – rekao je u razgovoru za Fenu gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

Po njegovim riječima, Stolac se u posljednjih godinu dana preobratio u saobraćajno čvorište preko koga se ide prema Dubrovniku, Mostaru, Međugorju, Sarajevu.

– Ta cesta nam je otvorila sve, nema više problema koji su nekada mučili Stolac, sad se razgovara o turizmu, agroturizmu, poljoprivredi, privredi i ostalim bitnim stvarima. Postali smo interesantni raznim investitorima, a nadam se da ćemo održati balans da sačuvamo ono što nam je istorija ostavila, ali i da tu ostavštinu na adekvatan način pokažemo svim posjetiocima – izjavio je gradonačelnik.

Pored izlaska iz saobraćajne izolacije u 2023. godine bilo je i drugih pozitivnih promjena koje će odrediti budućnost ove hercegovačke sredine.

– Dogodili su se veliki projekti u energetici što nam je dalo impuls za sve što radimo u oblasti komunalne, vodne i putne infrastrukture. Ovogodišnji budžet Stoca je nešto veći od 18,5 miliona maraka i on je posljedica aktivnosti na velikim projektima – kazao je Bošković.

Među tim kapitalnim projektima je izgradnja najveće solarne elektrane u BiH na lokaciji Hodovo. Radi se o investiciji vrijednoj oko 180 miliona KM, investitor je Javno preduzeće Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosne, instalirana snaga solarne elektrane je 150 MW, a planirana godišnja proizvodnje 244 GWh.

Uporedo s tim projektom radi se i na solarnoj elektrani na lokaciji Komanje brdo, a uređuje se i Privredan zona Hodovo.

– Ta zona se još uređuje, sve parcele su kupljene i polako se podižu određeni privredni subjekti, a ovo što do sada radi, radi zaista dobro i tu je zaposleno dosta ljudi. To je još jedan od pozitivnih pokazatelja prolaska puta i otvaranja raznih mogućnosti – smatra Bošković.

U avgustu ove godine trebala bi biti završena gradnja sportske dvorane u Vidovom polju vrijedne sedam miliona maraka.

– Kako sada stvari stoje, to ćemo uspjeti u planiranom roku. Nadam se da ćemo završiti i okolinu dvorane, trg i partere, a vjerujem da će otvaranje dvorane biti u septembru 2024. godine. Taj objekt je lijep i impozantan, arhitektonski nešto novo u ovom prostoru, a zadovoljiće sve potrebe grada Stoca i svih budućih korisnika – poručio je Bošković.

Na 2.600 kvadratnih metara funkcionalnog prostora prostiraće se privredno-poslovni prostori, a kapacitet same dvorane je hiljadu sjedećih mjesta.

Regulacionim planom Vidovo polje II takođe je planirana izgradnja stambenih zgrada.

– Imamo namjeru izgradnje stambenih zgrada, a tu bi se trebalo nalaziti oko 100 stanova. Prioritet je mladim porodicama obezbjediti prostor kako ne bi morali odlaziti iz grada, rekao je Bošković.

Gradonačelnik podsjeća da je proteklih godina veliki broj mladih napustio Stolac, te da se nada kako će se taj trend ne samo zaustaviti već i preokrenuti.

– Na gradskoj upravi je sada da osmisli kako pomoći mladim ljudima, posebno u rješavanju stambenog pitanja. Mislim da stvari idu u dobrom pravcu, radimo sve u našoj moći kako bi stvorili bolje uslove za život i razvoj grada. Želimo da ljudi ovdje ostanu živjeti, raditi i stvarati bolje uslove novim generacijama koje dolaze – zaključio je Bošković.