U Bolnici Trebinje naredne sedmice počeće da radi barosala, sa hiperbaričnim komorama, a u toku su pregledi pacijenata koji će biti pripremeljeni za prve terapije u ovoj specijalizovanoj ambulanti.


Među pregledanim pacijentima sa područja Istočne Hercegovine najviše je dijabetičara.
Branko Markuš, specijalista pomorske, podvodne i hiperbarične medicine, koji će raditi u barosali Bolnice Trebinje, ističe za Radio Trebinje da je riječ o novoj terapijskoj proceduri koja u ovoj regiji nije bila zastupljena.
Markuš pojašnjava da je hiperbarična komora uređaj koji omogućava sprovođenje terapije pod nazivom hiperbarična oksigenacija. To je disanje čistog, medicinskog stoprocentnog molekularnog kiseonika, u uslovima povišenog pritiska, u uređaju koji se zove barokomora.
„Barokomora služi da postignemo uslove povišenog pritiska i samim tim ti uslovi povišenog pritiska, uz čist medicinski kiseonik, koji pacijenti udišu tokom tretmana, dovode do rastvaranja kiseonika u krvnoj plazmi i do određenih efekata koje ta koncentracija kiseonika proizvodi u organizmu. Pored toga što pacijent dobija veću koncentraciju kiseonika, sam taj pritisak u barokomori omogućava još veću rastvorljivost kiseonika. To je poenta uređaja“, navodi doktor Markuš.
Hiperbarična oksigenacija kao terapija ima široko polje primjene, veoma je djelotvorna u liječenju dijabetesa, a koristi se i za liječenje bilo kakvih hroničnih rana, kod infekcije kostiju, multipla skleroze, stanja poslije moždanog udara, te u liječenju steriliteta, ako je vaskularnog porijekla, akutne gluvoće i, posljednjih godina, autizma kod djece.
„Svako stanje u kome imate hipoksiju – nedostatak kiseonika u tkivima je indikacija za HBO terapiju. Skoro da ne postoji grana medicine gdje, u određenom dijelu, nema smisla primjenjivati ovu terapiju“, navodi Branko Markuš za Radio Trebinje.
On smatra da je postojanje ove specijalističke sale veoma bitno za Hercegovinu jer postoji veliki broj pacijenata koji su indikovani za ovaj vid terapije.
„Nažalost, u regiji postoji veliki broj dijabetičara, tako da će njima sada hiperbarična komora biti na raspolaganju, pa ne moraju da putuju u druge dijelove RS, gdje su do sada išli“, smatra Markuš.
Trebinjska bolnica će imati dvije jednomjesne kiseonične komore, uređaje posljednje generacije, proizvođača „Baroks“, koji ima ozbiljne reference u više zemalja Evropske unije, sa svim adekvatnim sertifikatima za korišćenje u medicini.
„Uređaj je namjenski napravljen za Bolnicu Trebinje, po medicinskim i tehničkim zahtjevima. Bezbjednost uređaja i lakoća rukovanja te praćenje pacijenata su na najvišem mogućem nivou. Postoji kompjuterski sistem i automatika koja prati cio tretman, kao i medicinski monitoring pacijenata“, pojašnjava Markuš za Radio Trebinje.
Završena je obuka medicinskog kadra Bolnice Trebinje koji će raditi u ovoj specijalističkoj ambulanti.
Kako saznajemo, cijena jednog tretmana u hiperbaričnoj komori, koji traje od 60 do 90 minuta, za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koji plaćaju participaciju, trebalo bi da bude oko 20 maraka, dok će ova usluga za oslobođene kategorije biti besplatna.
Pacijenti se za ovaj tretman mogu zakazati i na broj telefona: 059-490-130.
Hiperbarična komora će – kao i magnetna rezonanca, koja je već počela sa radom – doprinijeti efikasnijem liječenju pacijenata sa područja Istočne Hercegovine i podići nivo zdravstvene zaštite Bolnice Trebinje na viši nivo.
Radio Trebinje