Demonstracije u Parizu (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
U Francuskoj se danas održava četvrti talas demonstracija protiv reformi penzionog sistema i podizanja starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

U saopštenju združenih sindikata se apeluje na zaposlene da i 16. februara ponovo izađu na ulice, a da se od 7. marta mobilišu "u svim sektorima" ako vlada ne povuče svoj projekat penzione reforme.

Upućen je poziv poslanicima u skupštini da "masovno odbace tekst prijedloga zakona", prenosi portal BFM TV.

- Vlada, ali ni parlamentarci, ne mogu ostati gluvi na nezadovoljstvo građana Francuske - navedeno je u saopštenju za javnost združenih sindikata.

Prema rezultatima najnovije ankete koju je agencija Elabe sprovela za BFM TV, 72 odsto Francuza želi da se društvena mobilizacija nastavi, uključujući četiri od 10 onih koji priželjkuju da se protesti pooštre i pojačaju većom mobilizacijom i blokadama.

Učestvujući u demonstracijama u Marseju, lider francuske ljevice Žan-Lik Melanšon kritikovao je reformu penzionog sistema i podržao proteste.

- Ako gospodin Makron računa da će splasnuti nezadovoljstvo, onda je on u pogrešnoj zemlji - poručio je Melanšon i rekao da osjeća "veoma veliku odlučnost" Francuza koji se protive penzionoj reformi.

Pored masovnih demonstracija u Parizu, veliki odziv je zabilježen u Tuluzu, Marseju i Nici na jugu i Sen Nazeru i Nantu na zapadu zemlje, ukupno u oko 200 gradova Francuske.

Prema podacima francuskih medija, 11.000 policajaca raspoređeno je da pokriva današnje proteste.

Današnje demonstracije su izazazvale ozbiljne poremećaje u saobraćaju, pa tako u Parizu rade samo dvije linije metroa, velike su gužve na stanicama lake željeznice, a u bulevaru Volter prevrnut je i zapaljen automobil, zbog čega je intervenisala jedinica specijalne policije.