Virus korona (Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija) -
Štab za vanredne situacije u Banjaluci ocijenio je da je epidemiološka situacija u gradu nepovoljna, sa tendencijom daljeg pogoršavanja. Naloženo je obavezno nošenje maske i na otvorenom, ako ne postoji distanca. Zabranjena su i sva javna i privatna okupljanja. Sve ranije usvojene epidemiološke mjere ostaju na snazi do 18. marta.

Epidemiološka situacija u Banjaluci znatno je pogoršana. U posljednjih pet dana, konstantno se bilježi rast novozaraženih. U tom periodu virus korona potvrđen je kod 597 osoba. Zbog pojačanog priliva pacijenata, mogla bi da bude ugrožena dinamika vakcinacije za koju je interes iskazalo oko 5.000 starijih od 65 godina. Dom zdravlja, i pored činjenice da je zbog bolesti odsutno 11 odsto zaposlenih, pojačava broj timova u ambulantama za respiratorne infekcije i reorganizuje službu hitne pomoći.

- Pedijatrijska populacija je oboljela u većem broju slučajeva sada. Stavili smo akcenat da više terstiramo djecu sada da vidimo da li se u toj starosnoj kategoriji virus sada ubrzano širi. Kovid ambulanta ima veliki broj pregleda, više od stotinu dnevno. Veći je i broj upućenih na UKC - navela je dr Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka

Zbog ovakve epidemiološke situacije, osim u zatvorenom prostoru, nošenje maske na otvorenom od danas je obaveza, a ne preporuka, ali samo ako nije obezbijeđena distanca.

To znači da se mora nositi ako se čeka u redu ili se kreće u grupi, ali ne i kada se, na primjer, sami krećete ulicom. Bilo kakva okupljanja su zabranjena.

U obrazovnim i ustanovama kulture biće pojačane kontrole, a u skladu sa dnevnim izvještajima direktora škola i vrtića, u saradnji sa resornim ministarstvom biće odlučivano o obustavljanju nastave za učenike 5. do 9. razreda.

Naređena je dezinfekcija javnih površina i kontrola poštovanja mjera u gradskom prevozu. Tržni centri i marketi moraju voditi računa o broju prisutnih u skladu sa kvadraturom prostora.

Gradski štab uputiće prijedlog Republičkom štabu da se za ulazak u Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu uvede obavezan PCR test, osim za građane Srbije.

Sjednica Gradskog štaba, održana je bez prisustva medija, ali i dijela štaba, koji je učestovovao onlajn. Među njima je i komandant štaba Draško Stanivuković koji je van Banjaluke.

- Ovo mora biti prioritet svih nas. Sve neke druge, da li lične ili bilo koje druge obaveze treba da stavimo po strani. Ja sam juče imao priliku da ugostim pet mladih ljekara koji svakako imaju svoje privatne potrebe, imaju potrebu za godišnjim odmorom, ali u godini iza nas nisu koristili ni dana odmora. Mislim da je prisustvo na ovakvim sjednicama najmanje što možemo učiniti za njih - napomenuo je Mladen Ilić, predsjednik Gradske skupštine Banjaluka.

Sljedeća sjednica biće održana polovinom naredne sedmice, a po potrebi, kako navode iz štaba i ranije. Tada bi, kako je najavljeno, u skladu sa epidemiološkom situacijom trebalo da bude razmatrano evenutalno obustavljanje nastave za starije osnovce i radno vrijeme ugostiteljskih objekata u danima vikenda.