IMG-6d01f4f578e46dcebe92e1e869a55ef6-V.jpg (282 KB)

Učenici Muzičke škole u Trebinju i ove godine su svojoj školi, ali i gradu donijeli brojne nagrade sa različitih takmičenja.

Orkestar harmonika ove škole osvojio je na 10. Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu laureat, a učenik prvog razreda Stefan Milović dobio je drugu nagradu u prvoj kategoriji na 17. Međunarodnom takmičenju gitarista u Tivtu.

U orkestru harmonika prvi put su nastupili učenici osnovne i srednje Muzičke škole. Za maturanta Vojislava Eleza ovo je, kaže, kruna njegovog školovanja. Na ovom takmičenju je bio klavirska pratnja, što je dodatna odgovornost. Inače, svira harmoniku i klavir.

„Bilo mi je drago da se oprobam i u toj ulozi korepetitora, što smo postigli ovakav rezultat i što je ta nagrada krunisala kraj mog školovanja“, rekao je Elez.

IMG-cf82b6b8c75f96c901efa46dc992ef3a-V.jpg (168 KB)

Dodatan izazov, kada je ovo takmičenje u pitanju, bila je i činjenica da je njihov profesor Vanja Albijanić tek od septembra dio škole u Trebinju i da, do sada, nije imala iskustvo u radu sa orkestrom. Tim prije, uspjeh je još veći.

„Trudili smo se da to što bolje i što brže uvježbamo. Nakon uspješnih nastupa, odlučili smo da se prijavimo, ovaj put na takmičenje u 'onlajn' formatu. Takmičili smo se u kategoriji kamerne muzike - 'Profesor i učenik'. Veliku zahvalnost dugujemo profesorima Milici Manigodi i Milisavu Sukonjici“, navodi Albijanić.

Stefan Milović, koji je bio drugi na takmičenju gitarista u Tivtu, ističe da je ponosan na nagradu.

 „Za mene to mnogo znači, ova nagrada je podstrek za dalje školovanje“, kaže mladi gitarista.

IMG_20230606_102050_resized_20230606_102132328.jpg (197 KB)

Na sedam međunarodnih i republičkih takmičenja, na kojima su, tokom ove školske godine, nastupali učenici osnovne i srednje Muzičke škole u Trebinju, i to u različitim disciplinama, osvojili su oko 50 nagrada, ponosno ističe direktor Muzičke škole u Trebinje Dušanka Babić.

„Mislim da je to stvarno dobar rezultat. Jedan veliki rad je iza njih i njihovih nastavnika. Pored učenika koji su učestvovali na takmičenjima, na inicijativu Muzičke škole, održalo se prvo pijanističko takmičenje 'Trebinje klasik', od 7. do 9. maja u našem gradu, koje je imalo jako dobar odziv. Učestvovalo je oko 180 učesnika iz zemalja iz okruženja, među kojima i 13 naših učenika sa odsjeka klavira, koji su dobili prve, druge i treće nagrade“, navela je Babić.

Ona dodaje da je laureat posebno priznanje.

„Dobiti laureat je najmanje godinu dana spremanja. Ima više prvih nagrada, ali to je najbolji u kategoriji“, pojašnjava Babić.

Osim takmičenja tokom ove školske godine, učenici i nastavnici su imali mnogo redovnih obaveza i događaja - interne časove, javne koncerte koje organizuju u školi i gradu.

Slijedi upis u osnovnu i srednju Muzičku školu. Osnovci će imati testiranje 12. i 13. juna. Za sada je deset učenika koji su završili osnovnu Muzičku školu planiralo da nastavi školovanje u ovoj obrazovnoj ustanovi. Datum prijemnog ispita uskoro će biti poznat.

U Muzičkoj školi ističu još jedan podatak - 30 učenika je ove godine završilo njihovu osnovnu školu, što je, do sada, za 69 godina postojanja osnovne Muzičke škole, kažu, najveći broj.

Škola polako počinje pripreme za jubilej koji će proslaviti iduće godine - 70 godina postojanja osnovne Muzičke škole.