Uprava policije u Ulcinju zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da liturgiju povodom Ivanjdana održi u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Vladimira.

Svac-Ulcinj.jpg

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtjev lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske u drevnom gradu, pišu Vijesti.

Paroh ulcinjski, protojerej Siniša Smiljić, rekao je Vijestima da je šokiran odlukama vlasti i policije.

Smiljić je potvrdio da je policija zabranila skup unutar objekta, ali nije odgovorio na pitanje da li će se i gdje održati liturgija: "Ne znamo još ništa, vidjećemo".

Pojedinačno najjača albanska partija Forca, pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere SPC "da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

Vijesti saznaju da će liturgija biti održana u nedjelju ujutro, a policija će na terenu biti od ranih jutarnjih sati.

"Nema potrebe za dizanjem tenzija. Nikom se ne brane vjerska okupljanja samo gdje se to može, to i država jemči. Uvjereni smo da će skup proteći u najboljem redu", rekao je Vijestima sagovornik iz policije.

Dolazak mitropolita Amfilohija još nije izvjestan.

Prošle godine u isto vrijeme, mještani Vladimira i okolnih sela spriječili su mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima pristupi unutrašnjosti crkve.

Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.