Novi detalje akcije
BANJALUKA, SARAJEVO - U predmetu "Klaster" pod istragom je 15 osoba sa privatnih visokoškolskih ustanova, uključujući i spoljne saradnike, a terete ih da su, djelujući kao grupa, kupce diploma nalazili od Prijedora do Mostara, potvrđeno je "Nezavisnim novinama".

"Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj stanici dokazuje da nesporno neko u lancu kontrole rada visokoškolskih institucija ne radi dobro svoj posao", rekao je tada Kajganić.

Osam mjeseci kasnije, iz Tužilaštva BiH su za "Nezavisne novine" kazali da oni, te policijski tim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prioritetno postupaju u ovom predmetu.

Uvjeravaju da se intenzivno vrši analitička obrada izuzetno obimne dokazne građe i materijalne dokumentacije, koja je po naredbama Suda BiH privremeno oduzeta od visokoškolskih ustanova, uz istovremeno provođenje potrebnih vještačenja, saslušanja velikog broja svjedoka i drugih istražnih radnji.

Istragom Tužilaštva BiH je, kako dodaju, obuhvaćeno 15 osumnjičenih osoba, među kojima su i  službena i odgovorna lica, radnici i spoljni saradnici visokoškolskih obrazovnih ustanova sa područja oba entiteta u Bosni i Hercegovini i Brčko distriktu.

"Riječ je o Nezavisnom univerzitetu NUBL Banjaluka, Univerzitetu za poslovne studije UPS Banjaluka, Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke 'Prometej' Banjaluka, Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment PIM Banjaluka, Panevropskom univerzitetu 'Apeiron' Banjaluka, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Internacionalnom univerzitetu Brčko distrikt BiH, Univerzitetu modernih znanosti CKM Mostar, Visokoj školi Union Mostar", precizirali su iz Tužilaštva BiH.

Sumnja se da su, dodaju iz Tužilaštva BiH, sporazumno djelovali u cilju kupoprodaje diploma visokoškolskih ustanova, čiji promet nije dozvoljen propisima BiH.

"Sumnja se da je grupa duži period, na području gradova Banjaluka, Prijedor, Travnik, Brčko, Mostar i dr., kao i drugih država, pronalazila lica zainteresovana za nezakonito sticanje diploma o stečenim akademskim titulama ili stručnim srednjoškolskim zvanjima ili zanimanjima na tim obrazovnim ustanovama, dakle radi kupoprodaje diploma, tako što su dogovorno organizovali nezakonito izdavanje diploma o stečenim fakultetskim zvanjima ili zanimanjima bez stvarnog provođenja nastavnog procesa i polaganja ispita, što je u suprotnosti za zakonima o visokom obrazovanju u BiH", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Kako dodaju, s obzirom na kompleksnost predmeta, brojnost i obim istražnih radnji i radnji dokazivanja koje je nužno provesti, tužilačka odluka će biti donesena po okončanju istrage.

Podsjetimo, na dan hapšenja objavljene su nezvanične informacije prema kojima je priprema akcije trajala duže vrijeme, te da su u svemu učestvovali i policijski inspektori, koji su se, u okviru ove akcije, prerušili u studente te upisali na fakultete i uspjeli dobiti lažne diplome.

Spominjane su i cifre od nekoliko desetina lažnih diploma koje su, kako postoje tvrdnje, izdate, a inspektori su sve snimali i dokumentovali. Nedugo nakon toga, o svemu je govorio i tužilac Kajganić.

"Mi u Tužilaštvu BiH smatramo da je ovo jedan od dosad najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH. Mi smo od 2021. godine sa SIPA provodili istražne radnje i došli smo do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma, što je, smatramo, temelj za svaku drugu korupciju. Možemo zamisliti na kakav način neko ko kupi diplomu se ponaša kad uđe u organe vlasti, uključujući policijske agencije, obrazovanje, pravosuđe i zdravstvo", rekao je tada Kajganić.