Odbornici Skupštine grada usvojili su danas dopunu Odluke o uslovima organizovanja, načinu korištenja i naplate parkiranja vozila na javnim parkiralištima na području grada Trebinja., Dopuna Odluke podrazumijeva naplatu parkiranja vozila i u Garibaldijevoj ulici, Trgu Petral, ulicama Jelene Anžujske, Herceg Stefana Kosače i Žičkoj.parking-trebinje.jpg

Nadležni su istakli da su stanovnici tih dijelova grada ukazivali na nedostatak parking mjesta i da je to bio direktan povod za ovakvu odluku.

"Naš cilj je da se parking služba podiže na još veći nivo" - naglasio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Poručuje da će se u narednom periodu, uz saglasnost svih nadležnih, oformiti tim čiji će zadatak biti da uradi detaljnu analizu u cijelom gradu kako bi se vidjelo da li u budućem periodu treba napraviti određene izmjene u iznosu cijena parkiranja ili u ulicama koje su obuhvaćene naplatom parking mjesta.

Opozicija ja imala primjedbe na cijene parkinga i ulica koje su obuhvaćene naplatom parkinga.Mišljenja su da efekti povećanih cijena parkiranja nisu veliki.

"Vidimo u zbirnom prikupljanju sredstava od naplate parkinga da su ta sredstva veoma malo veća u odnosu na period kada su cijene parkinga bile niže"-rekao je Vidomir Begenišić iz SDS-a.

Problemi sa parking mjestima, a i bahatošću vozača koji svoje automobile parkiraju nepropisno , čak i na trotoarima u nekim naseljima, sigurno postoje.

Tu pojavu mogli su i mogu da riješe nadležni- Komunalna policija, nadležno Odjeljenje gradske Uprave u saradnji sa policijom. Naravno, ukoliko obavljaju svoje poslove kako treba i bez selektivnosti.

Naplata parkinga samo je novi udar na džep stanovnika Trebinja.

Evo i da razumijemo prvu zonu i da se ne vraćamo na temu da su tri marke za sat parkiranja u toj zoni neprikladne za budžet većeg dijela stanovnika ovog grada.

Ali, druga zona i marku i po za sat vremena je mnogo, uzimajući u obzir sve parametre budžeta stanovnika. I, to je nekako prihvaćeno, ali sad se u zonu naplate parkinga „uvlače“ i druge ulice.

Ne bi začudilo da se cijelo uže gradsko jezgro pretvori u jednu veliku parking zonu.

Očigledno oni koji iniciraju ovu i slične odluke ne sagledavaju realno stvari i situaciju.

Sudeći prema privatnim automobilima koji su često parkirani ispred Gradske uprave na mjesta rezervisana za službene automobile mnogi iz reda „donosilaca odluka“ i ne izdvajaju sredstva za parking iako sa iznosima svojih plata taj izdatak ne bi bio primjetan u njihovom ličnom budžetu.