Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da je uvjeren da bi u drugom polugodištu trebalo da zaživi novi pravilnik o oblačenju u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj.


"Čekamo i da zakon o srednjem obrazovanju bude usvojen, tako da ćemo `pokriti` i osnovno i srednje obrazovanje sa tim pravilnikom", rekao je Malešević novinarima u Banjaluci.
On je naveo da se pravilnik trenutno nalazi u proceduri zbog čega ne želi da komentariše radni materijal ovog dokumenta.
Malešević je istakao da nije izmijenjen pravilnik o prijemu radnika u osnovne škole i da neće važiti 15 bodova prilikom prijema kandidata, već najvjerovatnije tri boda na intervjuu, te da će biti vraćeno testiranje slično onom prilikom polaganja vozačkog ispita.
"Računarom ćemo birati pitanja i taj dan kada se vrši testiranje škole će dobiti pitanja, tako da neće biti zloupotreba testa jer je najveća primjedba javnosti bila na testiranju kandidata", pojasnio je Malešević.
On je rekao da će Zakon o visokom obrazovanju Republike Srpske biti vraćen u Narodnu skupštinu, ali da ne može da kaže precizno kada će se to dogoditi.
"Postoje sporenja u vezi sa nekim pitanjima koja su prisutna od ranije i nismo prevazišli neke nesuglasice. Nadam se da ćemo ih prevazići i da ćemo ovaj zakon uputiti u parlament Srpske", dodao je Malešević.
Izvor: Srna