Trebinjski sredonjškolci koji su ove godine završili drugi razred, njih četrdesetak, boraviće deset dana u Izviđačkom eko centru „Ušće“, a u okviru projekta „Povratak prirodi“ koji provodi Sportsko društvo „Leotar“ uz pokroviteljstvo Grada Trebinja.


Programom boravka u prirodi za mlade su organizovane različite fizičke aktivnosti i radionice iz izviđaštva, snalaženja u prirodi, planinarenja i speleologije, streljaštva, pružanja prve pomoći, ekologije i zaštite, podizanja ekološke svijest, lidestva i timskog rada.


Program će voditi treneri Sportskog društva „Leotar“, a rad sa učesnicima povjeren je organizacijama civilnog društva i javnim ustanovama – Odredu izviđača Trebinje, Planinarskom društvu „Vučji zub“, Streljačkom klubu „Leotar RVI“, Gradskoj organizaciji Crvenog krsta, JU „Ekologija i bezbjednost“ i Udruženju građana „OAZA“.


Svečanim postrojavanjem i podizanjem zastave početak projekta ozvaničen je večeras u Izviđačkom eko centru „Ušće“, a učesnike ovog programa pozdravio je predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak.


Banjak ističe da se Grad Trebinje na ovaj korak odlučio jer mladi mnogo više vremena provode uz savremenu digitalnu tehnologiju i u virtuelnom svijetu, zbog čega zapostavljaju fizičke aktivnosti i druženje.


„To je već prepoznato kao problem. I to je podstaklo Gradsku upravu da krenemo u realizaciju ovog projekta – koji će imati zadatak da kroz razne radionice, teorijskog i praktičnog karaktera, podstakne mlade ljude da se okrenu zdravom načinu života – sa mnogo više fizičkih aktivnosti i učeći mnoge vjštine koje se polako počinju potiskivati i zaboravljati“, istakao je Banjak.


Izviđački eko kamp na Ušću biće samo baza učesnika programa jer će nakon obuka školarci biti u prilici da idu u planirarenje i posjetu pećini, a pred kraj programa imaće i zadatak da sami organizuju logor u prirodi gdje će provesti i jednu noć.


Planiran je i društveno-korisni rad, a slobodno vrijeme provodiće u aktivnostima sportsko-zabavnog karaktera. Mobilne telefone moći će da koriste samo u slobodnom vremenu.


Sve troškove boravka učesnika programa snosi Grad Trebinje, koji je obezbijedio i kompletnu opremu za planirane aktivnosti, a najposle će sve učesnike nagraditi i sa 200 KM, kao džeparac za matursku ekskurziju na koju idu naredne godine.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je danas posjetio učesnike programa, kaže da je naš grad prvi u regionu koji na ovaj način želi motivisati mlade da se okrenu zdravim životnim navikama, te izrazio nadu da će primjer Trebinja u narednom periodu slijediti i druge lokalne zajednice u Srpskoj.

„Nastojaćemo da preko resornog ministarstva obezbijedimo da bolji đaci skrate taj period škole kada su im zaključene ocjene i da dobiju priliku da to vrijeme budu uključeni u ovaj program“, istakao je Ćurić.

Izvor:RT