Srbi za Srbe - Foto: ilustracija

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe organizuje novu pomoć, a radi se o izgradnji nove kuće, te opremanja iste namještajem i tehnikom. Vrijednost pomoći iznosila je 107.753 KM, a upućuje se porodici Bratić kod Bileće.

Kako navode iz ove organizacije, u akciju se uključio veliki broj građana Bileće i Republike Srpske.

Ova porodica koja živi na obroncima krševitih hercegovačkih brda, ovaj kraj čine živim. Prekaljeni u borbi za život u kršu, morali su da postanu jaki kao kamenjar koji gaze. Časni i pravedni, gosotljubivi i razgovorni domaćini rado dočekaju sve ispred svojih starinskih kamenih kuća, koje već decenijama odolijevaju zubu vremena.

Do ove porodice se dolazi strmim makadamom. Put je asfaltiran samo jednim dijelom. I djeci je teško ići u školu koja je kilometrima udaljena jer autobus po njih dolazi samo do kraja asfaltiranog dijela puta.

Porodicu Bratić čine otac otac Miro (35), majka Ivana (32) te sinovi Vidak (13), Tomo (10), Radovan (4) i kćerka Maja (8). Oboje su nezaposleni. Miro se bavi šumom i stočarstvom. Imaju 15 koza i tri krave, i od toga žive. Jedina primanja im je dječiji doplatak od 160 KM. Prije nekoliko godina, Miro je kupio plac u Bileći na kojem je počeo graditi kuću. Njegovi dalji planovi su više vezani za boravak u gradu, kako bi djeca bila bliže školi, a u Bresticama namjerava da se bavi stočarstvom kao što to i sada radi.