Put zavala slano.jpeg

Do 1. jula 2025. godine treba da bude izgrađena dionica pura Zavala – Orahov Do – granica BiH/RH (Slano). Riječ je o dionici dugoj 10 kilometara, koja na području Ravnog spaja BiH sa Hrvatskom.

Radovi na izgradnji ove dionice, koja se sa 7,3 miliona evra finansira Vlada Republike Hrvatske, otpočeli su prije mjesec dana a izvodi ih kompanija „HP Investing“ iz Mostara.

- Ovo je najvrijedniji i najznačajniji projekt na području Opštine Ravnog od njenog osnivanja. Mislim da je ovaj put, koji će u budućnosti povezati ovaj dio Hercegovine sa jadranskom obalom, nešto što će dugoročno i višestruko donijeti pozitivne rezultate, kako u privrednoj, tako i u turističkoj djelatnosti. Iskreno se nadamo i demografskim pomacima, povratku ljudi, mladih porodica i budućnosti života ovdje - izjavio je Andrija Šimunović, načelnik Opštine Ravno.

On je danas bio domaćin posjete delegacija Vlade RH u kojoj su bili ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković i ministar prostornoga uređenja, građevinarstva i državne imovine Branko Bačić kao i državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, kao i HDZ-a BiH i HNS-a BiH koju je predvodio Dragan Čović.

U delegaciji je bio i federalni ministar saobraćaja i veza Andrijana Katić koja se osvrnula na inicijativu spajanja Ravnog i Hutova sa cestom Stolac-Neum , u produžetku s Dračevom i granicom sa Hrvatskom.