Vrbas - Banjaluka - Foto: RTRS
Područje Republike Srpske je pod uticajem novog toplotnog talasa, pa će od danas do petka, 9. jula, biti veoma vruće - na sjeveru i sjeveroistoku temperatura vazduha iznosiće i do 41 stepen Celzijusov, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Noćas će biti toplo i vedro, lokalno na jugu i sjeveru očekuje se tropska noć sa minimalnom temperaturom od 20 stepeni i iznad, dok će ujutru i sutra tokom dana biti sunčano, veoma toplo i vruće, uz dalji porast dnevne temperature vazduha.

Poslije podne se u jugozapadnoj struji očekuje povećanje oblačnosti, pa će biti promjenljivo oblačno u zapadnoj polovini zemlje, a u ostalim predjelima sa manje oblaka, vedro i veoma vruće.

Minimalna temperatura vazduha biće od 17 do 23, na jugu do 25, a najviša dnevna od 32 do 37, na sjeveru i jugu oko 39 stepeni Celzijusovih.

U petak, 9. jula, u toku noći biće toplo, lokalno na jugu i sjeveru biće tropska noć, ujutru na sjeveru promjenljivo oblačno, u ostalim predjelima sunčano, a tokom dana u sjevernoj polovini zemlje biće promjenljivo, veoma toplo, na sjeveroistoku i jugu vruće i sparno.

Poslijepodne i uveče jači razvoj oblaka dovešće do nestabilnosti i usloviti pljuskove i grmljavinu i od centralnog planinskog pojasa do sjevera moguće su i lokalne nepogode.

Minimalna temperatura vazduha biće od 18 do 23, na jugu oko 26, a najviša dnevna od 33, u planinama malo niža, na sjeveru i sjeveroistoku i do 41 stepen.

U subotu, 10. jula, jutro će na zapadu i sjeveru biti oblačno, a moguća je slaba kiša, dok će u ostalim predjelima biti manje oblaka, a na jugu vedro i sunčano.

Tokom dana biće pretežno oblačno u sjevernoj polovini zemlje, u južnoj manje oblaka i suvo, te sa nižom temperaturom, a poslije podne promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, uz uslove za po koji pljusak u centralnom planinskom pojasu.

Minimalna temperatura vazduha biće od 15 do 20, na planinama oko 12, a najviša dnevna od 26 do 31, na jugoistoku i jugu do 34 stepena Celzijusova.

U nedjelju, 11. jula, jutro će biti vedro u većini predjela, očekuje se povećanje oblačnosti u južnoj polovini zemlje koje će se prenijeti i prema sjeveru, pa će preovladavati promjenljivo oblačno vrijeme. Poslijepodne će biti uslova za pljuskove i grmljavinu, najizvjesnije u centralnom i planinskom pojasu zemlje.

Minimalna temperatura vazduha biće od 15 do 20, na planinama oko 12, a najviša dnevna od 27 do 32, na sjeveru i jugu do 34 stepena Celzijusova.