pljevlja.jpg

Litije večeras i na jugu i na sjeveru Crne Gore. Na ovaj način obilježen je dan Svetog Vasilija i jasno stavljeno do znanja crnogorskoj vlasti  da su prešli sve moguće granice u svojoj netrpeljivosti  prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu u ovoj državi.

Večeras je vlast brutalno napala crkvu. U policiji je na saslušanju vladika Joanikije.

Narod u Crnoj Gori ponovo je na nogama.

I pored toga što je korona donijela opasnost ne samo po zdravlje ljudi, nego i po privredu ove male države i što bi vlast trebalo da se fokusira na taj problem, u žiži interesovanja im je i dalje Srpska pravoslavna crkva.

A, mitropolija je od uvođenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela pokazala dobru volju i spremnost da uvaži ono što jesu razlozi medicinske struke. Redukovan je najveći broj crkvenih aktivnosti počev od vjeronauka pri parohijskim hramovima, gdje postoji vjeronauka, zatim otkazane su probe horova, duhovne tribine, brojne druge aktivnosti. Ostala je samo bogoslužbena aktivnost crkve i dobrotvorna aktivnost crkve, koja se odnosi na pomoć ugroženom stanovništvu .

I pored toga vlasti je sve smetalo. I bogosluženja bez vjernika i otvoren hram i sveštenici i narod ispred crkava...

Ova jedna ozbiljna društvena situacija u zdravstvenom pogledu, problem sa virusom korona,  iskorišćena je zapravo za utjerivanje straha među vjernicima i vođenje jednog svojevrsnog rata protiv Mitropolije crnogorsko- primorske  koji se u značajnom dijelu sveštenstva, monaštva i vjernog naroda Mitropolije tumači kao osveta režima zbog litija koje su bile organizovane tokom prethodnih mjeseci protiv sramnih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti usvojenog 26. Decembra 2019. godine.

Svi pritisci i privođenja, mjere koje su se selektivno poštovale i posebno kontrolisale samo kada su Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici u pitanju rezultirali su početkom novih litija danas u Crnoj Gori.

Ima li kraja Milovom bezumlju i atacima na Srpsku pravoslavnu crkvu to više niko ne zna, ali ono što je potpuno jasno jeste- narod u Crnoj Gori neće dati svetinje.