44149981_736808876667635_2869262106207715328_n.jpg

Grupa predvođena Radoicom Radomirovićem, koji je zamjenik ministra samoproglašenog Kosova, upala je danas u četiri srpske stambene zgrade u Lešku i Sočanici, u kojima žive majke sa malom djecom, socijalno ugroženi i penzioneri, te im zaprijetili nasilnim iseljavanjem, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju je navedeno da je riječ o zgradama koje su građene sredstvima Vlade Srbije, posredstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalne samouprave, te da one nemaju nikakve veze sa Prištinom, niti ona ima pravo da njima raspolaže.

"Nema sumnje da je reč o nastavku terora Prištine kojim diriguje Aljbin Kurti, koji želi da zaposedne srpske objekte na severu i protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta", poručuju iz Kancelarije.

U saopštenju je naglašeno da stanovnici ovih zgrada posjeduju rješenja o stanovanju i da su uznemireni ovakvim postupanjem "Kurtijevih emisara".

"Nema sumnje da bi svaki pokušaj njihovog iseljavanja doveo do novih tenzija i krize na severu i eskalacije situacije, što Beograd i Srbi nikako ne žele, ali u Prištini `svakodnevno sanjaju`", navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ukazali su da je "ista ova grupa Kurtijevih bandita sinoć upala i u neuseljenu zgradu u Leposaviću, takođe, građenu sredstvima ove kancelarije, gdje su zamijenili brave i preoteli imovinu".

O ovim neovlaštenim upadima Kancelarija je odmah obavijestila međunarodne predstavnike i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

"Srpski narod na sjeveru Kosova i Metohije samo želi da živi u miru na svom kućnom pragu sa komšijama Albancima, ali je očigledno da Prištini takav scenario ne odgovara zbog čega svakodnevno povlači poteze koji nisu u duhu deeskalacije", navode iz Kancelarije.