Trebinjski gimnazijalci – Anja Dučić i Radoš Radovanović osvojili su drugo, odnosno četvrto mjesto na takmičenju srednjoškolaca regiona u izvođenju eksperimenata iz fizike, održanom ovog vikenda u Aleksincu, u okviru 7. međunarodne konferencije o nastavi fizike u srednjim školama.


Anja Dučić, učenik drugog razreda ove škole, predstavila je „Helmholcov rezonator“, kojim se energija zvuka pretvara u mehanički rad, dok je učenik prvog razreda Radoš Radovanović, čiji je mentor profesor Nenad Grković, prikazao „Rubensovu cijev“- takozvane „vesele plamentove“ ili „stojeće talase“ u cijevi.


Anja je zadovoljna postignutim uspjehom i zahvalna je svom mentoru profesoru Maksimu Mičeti.

„Presrećna sam jer su svi predstavljeni radovi bili veoma kvalitetni i značajni za prikaz i razumijevanje fizičkih pojava. Fizička suština moga rada temelji se na pokretanju predmeta zvukom primjenom Helmholcove rezonancije„, istakla je Dučićeva.


Profesor Nenad Grković zadovoljan je uspjehom Radoša Radovanovića, ističući da je budućnost pred njim.


„Radoš je tek prvi razred, naredne godine očekujem njegov još bolji plasman, u jakoj konkurenciji postigao je odličan rezultat, a njegova ‘Rubensova cijev’ je naročito pohvaljena“, kaže Grković.


On dodaje da je od brojnih pristiglih učeničkih radova iz zemalja u okruženju – Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Slovenije,Hrvatske, samo desetak ušlo u najuži izbor, čime je uspjeh trebinjskih gimnazijalaca još značajniji.


Trebinjski gimnazijalci postigli su zavidne rezultate i na regionalnom takmičenju iz fizike, održanom proteklog vikenda u Bileći.


Šestoro gimnazijalaca zauzeli su prva tri mjesta, među kojima su se učenik četvrtog razreda Momčilo Bratić i tri godine mlađa Ivana Radovanović plasirali na republičko takmičenje iz ovog predmeta.


U kategoriji četvrtih razreda drugo mjesto pripalo je Ivani Kašiković, među učenicima drugih razreda drugo mjesto podijelili su takođe trebinjski gimnazijalci Luka Sušić i Anastasija Milenić, dok je u kategoriji trećih razreda druga bila Anja Dučić.


„Od nekih učenika smo očekivali i više, drugi su nas pozitivno iznenadili, generalno – zadovoljni smo“, kaže Grković.


Izvor Radio Trebinje