Izgradnjom novog vatrogasnog doma u Trebinju, taj grad bi trebalo da postane republički ili regionalni centar za obuku vatrogasaca, rekao je danas direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.On je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, istakao da je neophodno da u Hercegovini bude centar za obuku vatrogasaca, s obzirom na činjenicu da je to područje najizloženije požarima.


“Novi vatrogasni dom moraće biti opremljen kako bi se uspostavio rad ovog centra, u čemu će lokalna vlast imati podršku Republičke uprave Civilne zaštite”, naveo je Međed.


On je istakao da posao vatrogasca danas ne podrazumijeva samo gašenje požara, već da pripadnici te službe aktivno učestvuju i u pružanju pomoći prilikom saobraćajnih nezgoda, ali i iznenadnih vremenskih neprilika, kakva je nedavno pogodila Trebinje.


Međed je rekao da će sa trebinjskim gradonačelnikom posjetiti i selo Sparužići, na entitetskoj granici, gdje srpske povratničke porodice ni nakon 25 godina od završetka rata ne mogu bezbjedno da se kreću zbog minskih polja.


“Mještani su poslali zahtjev i peticiju za hitno uklanjanje mina, koje se dijelom nalaze u Republici Srpskoj, a dijelom u Federaciji BiH. Sa načelnikom federalne opštine Ravno Andrijom Šimunovićem danas ću razgovarati o ovom problemu”, naveo je Međed.


On je istakao da je očigledan problem sa minskim poljima, zbog kojih je do sada povrijeđeno više od 680 ljudi, a poginulo više od 365 ljudi.

Gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je direktor Republičke uprave Civilne zaštite na posjeti, istakavši da su razgovarali o posljedicama olujnog vjetra orkanske jačine koji je nedavno nanio višemilionsku štetu u ovom gradu.

Ćurić je rekao da će grad uložiti dodatna sredstva u opremanje vatrogasnog doma kako bi on postao republički ili regionalni centar za obuku vatrogasaca.

“Imamo izuzetno dobru saradnju sa Republičkom upravom civilne zaštite i nadam se da će tako biti i u narednom periodu”, istakao je Ćurić.

Međed je prethodno razgovarao sa pripadnicima Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje, te prisustvovao i uklanjanju ubojnih sredstva iz rijeke Trebišnjice.

Izvor Srna