Novi Zeland (foto: nieuwzeeland.nlambassade.org) -
Posle tri mjeseca zatišja, virus korona se ponovo širi na Novom Zelandu, saopštili su danas zvaničnici te zemlje.

Nadležni su prijavili još 12 novih slučajeva Kovida-19 koji su listom svi bili povezani sa istim izvorom, otkrivenim prije dva dana, među članovima jedne porodice u Ouklandu, prenosi Rojters.

Zvaničnici tvrde da je virus, koji je izazvao novi talas zaražavanja, stigao iz inostranstva i nastavljaju da istražuju kako je dospio do porodice u Ouklandu.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern insistira na svojoj taktici ranog i snažnog odgovora na pojavu virusa i danas bi trebalo da saopšti novozelandskoj javnosti da li će vanredno stanje u Ouklandu biti produženo.

U javnosti je sve prisutnija strepnja da bi produženje vanrednog stanja moglo dodatno da ošteti načetu domaću ekonomiju.

Visoki zvaničnik zdravstvenog sektora na Novom Zelandu, Ešli Blumfild, ocijenio je da su ohrabrujući pokazatelji u vezi sa novim žarištem u Ouklandu, ali je dodao da nadležni imaju informacije o zaražavanjima u još dvije oblasti, koja bi tek trebalo da budu ispitana.

Ministar zdravstva Novog Zelanda Kris Hipkins odbacio je spekulacije nekih eksperata da se virus "tiho širio u Ouklandu nedeljama unazad“" rekavši da postoje pouzdani dokazi da ta pretpostavka nije tačna.