Novinar Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva, Azhar Kalamujić, dobitnik je prve nagrade za najbolju istraživačku priču u regiji, koju dodjeljuje crnogorska fondacija „Duško Jovanović“, u znak sjećanja na ubijenog urednika lista “Dan”.


Drugu nagradu su dobili novinari „Žurnala“ Azra Omerović i Avdo Avdić za priču „Za 17 dana stekli smo diplomu srednje medicinske škole“. Treću nagradu je dobio novinar crnogorskog dnevnog lista „Pobjeda“ Jovan Nikitović za seriju tekstova o nestanku velikog broja eksponata iz Muzeja Crne Gore.

Kalamujić je nagrađen za tekst pod naslovom “Sutkinja Fazlagić raskućila žrtve holokausta”, koja govori o nezakonitom radu sarajevskih sudija, advokata i sudskih službenika, koji su nezakonito prisvajali napuštene stanove i kuće u Sarajevu. Priča je pobijedila u konkurenciji sa 29 istraživačkih novinarskih radova iz cijelog regiona.

Nagrada za istraživačko novinarstvo osnovana je u znak sjećanja na Duška Jovanovića, pokretača i urednika dnevnog lista „Dan“ iz Podgorice koji je ubijen 2004. godine ispred ulaza u redakciju ovog lista. Do sada je dodijeljena dva puta. Prvu nagradu ranije su dobili novinar “Vašington Posta” Endrju Higins i afrički novinar Stefan Hofsdater.

Fondacija „Duško Jovanović“ ovo priznanje dodjeljuje za ostvarenja u istraživačkom novinarstvu koja su doprinos istinitim saznanjima o važnim činjenicama, tokovima života i rada te suzbijanju anomalija i društvenih devijacija. Nagradni fond je ove godine iznosio ukupno 10.000 evra: prva nagrada je 5.000, druga 3.000, a treća 2.000 evra.

IZVOR SRPSKA INFO