kleveta

BIJELJINA – Novinari koji su danas u Bijeljini prisustvovali javnoj raspravi o izmjenama krivičnog zakonika Republike Srpske, a kojima je predviđena kriminalizacija klevete, napustili su raspravu nakon što su predali zahtjev da se ovaj zakon povuče iz procedure.

Novinari su iznijeli argumente i rekli da ne žele da učestvuju u javnoj raspravi o zakonima koji guše slobodu govora.

“Predloženi nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske nije prihvatljiv i mi nećemo da učestvujemo i da poslužimo kao sredstvo za stvaranje privida demokratije”, poručili su predstavnici medija nakon čega su ponovo napustili javnu raspravu koja se ovog puta održavala u Osnovnom sudu u Bijeljini.

Novinari su prethodno napustili javne rasprave u Banjaluci, kao i prije četiri dana u Istočnom Sarajevu.

Urednik informativnog programa BN televizije Slobodan Durmanović je rekao da predloženi nacrt nije u skladu sa evropskim konvencijama i zakonodavstvom, te da je neophodno da prestane pozivanje na zakonodavstva evropskih, prije svega, uređenih država.

Ovakav zakon nije prihvatljiv jer on unosi cenzuru i prijeti da uništi istraživačko novinarstvo. Povucite ga“, rekao je Durmanović.

Advokat Zoran Perić je rekao da, ako se oblast nije mogla urediti aktuelnim Zakonom o prekršajima koji tretira klevetu, onda se trebao mijenjati taj zakon, a ne unositi zabuna i nejednakost među građanima.

 

“Prekidamo praksu dugu preko 20 godina i uvodimo nešto što smo odavno napustili kao loše. Kriminalizovana kleveta i uvreda više nisu trend nigdje u Evropi, a naš povratak tome nije u skladu sa evropskim zakonima i konvencijama”, kaže Perić.

Direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Branko Todorović ukazao je da su evropske institucije već reagovale na ovaj nacrt i poslale svoje zamjerke na njegov tekst.

Od 2014. godine obećali smo da ćemo sve svoje zakone usklađivati sa evropskim tekovinama. Vrlo jasno su međunarodni eksperti naveli šta nije dobro u ovom nacrtu. Ovaj zakon će sigurno biti oboren na Ustavnom sudu Republike Srpske, ako taj sud bude imao koliko toliko pravničke hrabrosti“, rekao je Todorović.

On je istakao i da je iznenađen ćutanjem sudija i tužilaca koji su prvi koji će primjenjivati ovaj zakon.

Nacrt Krivičnog zakonika je usvojen 25. marta 2023. godine, a do sada su održane tri javne rasprave. Ostala je još jedna u Trebinju koja je zakazana za sutra 17. maj.