NOVINA u Krivičnom zakonu Republike Srpske. Uvode se strože kazne za krađu struje, prirodnog gasa i toplotne energije. Time se nastoje zaštititi elektro-energetski resursi Republike Srpske.

Međutim, zbog „nespretno“ definisanih akata, pred zakonom – nisu odgovarali iako su prouzrokovali gubitke na distributivnim mrežama.

– Mi gubimo 40 miliona KM. Svakako da mnogo treba uraditi na distributivnoj mreži, da bi se stvarno sanirali gubici, koji su i tehničke prirode, ali se moraju eliminisati i krađe, nelegalni priključci i zloupotreba našeg resursa – rekao je Luka Petrović, direktor Elektoprivrede Republike Srpske.

Tome će se stati u kraj novim Krivičnim zakonom! Svi građani koji su suprotno važećim propisima koristili ili zloupotrebljavali prirodni gas, električnu ili toplotnu energiju – ukradenu brojku energenta, moraće novčano isplatiti ili odslužiti šestomjesečnom, odnosno trogodišnjom zatvorskom kaznom.

– Svako neovlašteno priključivanje na energetske mreže, toplotnu energiju, korištenja gasa bez propisanih mjernih uređaja, mimo važećih propisa se smatra krivičnim djelom – novčane i zatvorske kazne – istakao je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

Osim, što će biti kažnjeni nesavjesni potrošači energenata, te smanjeni gubici na distributivnim mrežama doprinijeće se i očuvanju prirodnih resursa Republike Srpske.

– To je šteta koja nastaje svim građanima Republike Srpske, jer ta energija, koja je ukradena mora biti plaćena proizvođačima i to plaćaju distributivna preduzeća, što umanjuje intrvencionu sposobnost za sanaciju i održavanje mreže – naveo je Dragan Čavić, direktor Elektrokrajine Banjaluka.

O izmjenama člana Krivičnog zakona, koji se odnosi na krađu struje, toplotne energije ili prirodnog gasa, kao i drugi prijedlozi i nacrti zakona koje je Vlada Republike Srpske utvrdila, biće raspravljano već naredne sedmice na sjednici Narodne skupštine.