Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske - Foto: Screenshot
 
Javni fond za dječiju zaštitu Srpske u svim opštinama i gradovima otvorio je filijale i poslovnice, u kojima građani mogu da podnose zahtjeve za ostvarivanje prava, što su do sada činili u centrima za socijalni rad.

Isplate po osnovu pet prava za decembar, realizovane su prije praznika, dok se refundacija naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva, od početka pandemije, isplaćuje sedmično, da bi poslodavcima bila omogućena likvidnost. U prošloj godini uvedena su i dva nova prava za djecu s poteškoćama u razvoju.

Za naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju, u iznosu od 25 odsto od najniže plate, u 2020.godini izdvojeno je 600.000 maraka. Decembarska isplata obuhvatila je 441 korisnika ovog prava, koje je uvedeno od prvog januara prošle godine. Zdravstveno stanje djece s poteškoćama u razvoju pogoršava se iz godine u godinu, pa su i njihove potrebe veće.

- Lijekovi se kupuju, kreme, Pampers se koristi, hrana posebna nije to samo jedna bolest cijeli organizam. 24 sata si aktivan i moraš da budeš uz nju. Mnogo znači, ali ja to kažem da se to poveća još bi više značilo - rekla je Milenka Vlačić roditelj-njegovatelj.

Fond od oktobra prošle godine sufinansira i boravak 50 djece sa poteškoćama u razvoju i djece bez roditelja u predškolskim ustanovama. U skladu sa rastom najniže plate u ovoj godini, biće povećan i dječiji dodatak koji trenutno obuhvata oko 14.300 mališana . Za isplatu ovog prava za decembar obezbijeđeno je više od 990.000 maraka.

- Napravićemo poređenje da je za djecu sa posebnim potrebama dječiji dodatak bio 103 Km u 2020.godini, a u 2021. biće blizu 120 KM što znači da je 13,14 posto uvećanje na korisnike prava iz Zakona da dječiji dodatak - istakao je Nedeljko Jović direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske.

U novoj godini i novina u poslovanju. Širom Srpske otvorene su filijale i poslovnice Fonda u kojima će korisnici moći da podnose zahtjeve za priznavanje prava.

- Da korisnici još brže i efikasnije mogu da ostvaruju svoje pravo. Time smo omogućili da centri za socijalni rad više ne rade posao dječije zaštite i da mogu da se bave svojim dijelom posla jer im je to zasigurno u prethodnim godinama bilo veliko opterećenje - dodao je Jović.

Pored pronatalitetne naknade za trećerođeno i četvororođeno dijete, redovno obezbjeđuju i pomoć za opremu novorođenčeta. U 2020. godini rođeno je 8.469 djece - 235 više u odnosu na prethodnu godinu.

Za materinski dodatak za nezaposlene porodilje godišnje se izdvaja 27,8 miliona maraka i trenutno ga koristi 5.500 porodilja. Fond isplaćuje refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva. Za mjesec decembar po ovom osnovu isplaćeno je oko 5,5 miliona maraka. Budžet Fonda za ovu godinu iznosi 114 miliona 450.000 maraka.