Milan Novitović - Foto: SRNA
 
Republička uprava civilne zaštite namjerava da, osim u Istočnom Novom Sarajevu, razvija centre u Bijeljini i Gradišci, da se u Višegradu radi na razvoju Centra za obuku na vodi, a da u Trebinju bude napravljen Centar protivpožarne zaštite za šest opština hercegovačke regije, ističe u intervjuu Srni vršilac dužnosti direktora ove uprave Milan Novitović.
 

Novitović je napomenuo da Republička uprava civilne zaštite ima pet područnih odjeljenja, ali potrebe prevazilaze njihovo postojanje, zbog čega namjeravaju da, osim u Istočnom Novom Sarajevu, razvijaju centre u Bijeljini i Gradišci.

- U Gradišci smo dobili na korištenje objekat starog carinskog terminala, koji je koristila Uprava za indirektno oporezivanje, a u vlasništvu je Ministarstva finansija, odnosno Vlade Republike Srpske i u potpunosti zadovoljava potrebe za uspostavanjem logističko mobilizacionog centra koji bi pokrivao zapadni dio Srpske - istakao je Novitović.

Prema njegovim riječima, centar u Bijeljini bi pokrivao područje od Modriče do Zvornika, a pokušaće da uz pomoć Kompenzacionog fonda obezbijede sredstva da na Palama bude uspostavljen logističko-mobilizacioni centar.

Novitović ističe da se u Višegradu, u saradnji sa preduzećem "Vode Srpske", radi na razvoju Centra za obuku na vodi, s tim što će u narednom periodu pokušati da pruže pomoć i lokalnoj zajednici da bude prepoznatljiva po turizmu na vodi i uradiće dodatne obuke za korisnike koji upravljaju čamcima.

Zahvaljujući Vladi Češke, Novitović ističe da su spasilačkom i vatrogasnom opremom opremili timove u Nevesinju i Gacku.

- Trenutno, Republička uprava nije u kapacitetu da vrši obuku vatrogasaca spasilaca. Naša ideja je da se u Trebinju napravi centar za obuku svih pripadnika, bez obzira da li je neko iz tog grada ili Banjaluke, Novog Grada, Bijeljine, Zvornika. Da svi pripadnici prolaze identičnu obuku i kada se spoji više timova iz različitih sredina oni mogu zajednički da djeluju, a i da u Trebinju napravimo Centar protivpožarne zaštite za šest opština hercegovačke regije jer su tu požari i najizraženiji - istakao je Novitović.

Potrebno podmladiti kadar

Iako su u vanrednim okolnostima izazvanim pojavom virusa korona sve aktivnosti u ovoj godini izvršene kvalitetno i blagovremeno, Novitović navodi da je neophodno podmladiti kadar, koji broji 184 pripadnika, te da je u planu nova sistematizacija.

- Postoji potreba za podmlađivanjem kadra jer imamo deminere koji taj posao rade više od 20 godina, a potrebno je raditi na proširivanju i podmlađivanju kadra u sektoru za međunarodnu saradnju - istakao je Novitović.

Novitović naglašava da budžet za sljedeću godinu iznosi oko 8.400.000 KM, dok su realne potrebe Republičke uprave civilne zaštite 9.500.000 KM kako bi mogli da sprovedu sve planirane aktivnosti.

On dodaje da će i aplicirati sa kvalitetnim prijedlozima za projekte koje sprovode EU, Vlada Japana, SAD, Srbija i Ruska Federacija kako bi obezbijedili sredstava za njihovu realizaciju.

Novitović napominje da je intenzivirana saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske sa svim njihovim timovima, a izuzetno dobra je saradnja sa Helikopterskim servisom i tu će se spp obuke ljudstva civilne zaštite kako bi bili kvalitetna logistička podrška.

Brojne aktivnosti tokom epidmeije Kovid-19

On ističe da su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite uključeni u sve aktivnosti koje se sprovode na smanjenju rizika i širenja kovida 19 među stanovništvom Republike Srpske.

To je podrazumijevalo uspostavljanje karantina, isporuke kontejnera zdravstvenim ustanovama, raspodjelu međunarodne humanitarne pomoći, dezinfekciju više od 750 školskih objekata prije početka školske godine, te, nakon održanih lokalnih izbora, oko 550 objekata koji su korišteni kao biračka mjesta. Istovremeno su realizovali i druge redovne aktivnosti, među kojima su i deminerske.

Novitović podsjeća da je deminiran prostor za novi aerodrom u Trebinju, određeno područje na Jahorini za potrebe proširenja Olimpijskog centra, a bilo je i zahtjeva lokalnih zajednica za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava.

On je istakao da će prva aktivnost u 2021. godini koju će Republička uprava civilne zaštite da sprovede biti obuka novoizabranih načelnika i gradonačelnika da obavljaju funkcije komandanata štabova u vanrednoj situaciji kako bi bili upoznati o njihovim obavezama i pravima.

- Uprava daje asistenciju i MUP-u Repriblike Srpske kada je riječ o potragama za nestalim licima, tako da smo imali aktivnosti na Palama, Sokocu, Milićima, nedavno na području planine Kozara na teritoriji Prijedora i Gradiške kada je bila potraga za nastradalima u avionskoj nesreći - navodi Novitović.

On dodaje da su timovi civilne zaštite uz pomoć Vlade Češke radili obuku za podvodno deminiranje, a praksa je da se jedne godine realizuju aktivnosti na području Republike Srpske, a druge u Federaciji BiH /FBiH/.

Republička uprava je i dio projekta "EU za bolju budućnost" i učestvuje u projektu obuke i opremanja pripadnika za spasavanje iz ruševina u urbanim sredinama.

Novitović ističe da je nedavno Republičkoj upravi civilne zaštite uručena spasilačka oprema za specijalizovanu jedinicu za spasavanje na vodi, koju je nabavila Vlada Srpske.

On naglašava da imaju izuzetno dobru saradnju sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom i sektorom za vanredne situacije u Srbiji.

Novitović napominje da je saradnja Republičke uprave sa opštinskim civilnim zaštitama bolja i organizovanija tokom ove godine, te da će se i dalje razvijati.

- Kada se svi kapaciteti lokalne zajednice iskoriste, onda oni traže pomoć Republičke uprave, a mi, ukoliko nismo u mogućnosti ili nemamo dovoljno kapaciteta, na osnovu sporazuma vlada Republike Srpske i FBiH, imamo pravo tražiti pomoć od Federalne uprave. Kada se svi ti kapaciteti iskoriste, imamo mehanizam za traženje, odnosno prihvat međunarodne pomoći - ističe Novitović.