U Osnovnom sudu u Nikšiću, danas, 16. jula, odloženo je ročište glavnog pretresa u postupku protiv Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija i osmorice sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti zbog litije, koja je na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, održana u Nikšiću.

Sudija Igor Đuričković je odluku donio na zahtjev advokata odbrane Sava Kostića, jednog od branilaca Preosvećenog Episkopa Joanikija i četvorice sveštenika, da se suđenje odloži zbog epidemiološke situacije. Naredno ročište glavnog pretresa zakazano je za 4. septembar u 9 časova.

Sa vladikom Jonikijem danas je u sudnicu ušao i Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije. Ispred Osnovnog suda, u znak podrške vladici i sveštenstvu, sabrao se veliki broj sveštenika i naroda.

Prvo ročište glavnog pretresa, koje je bilo zakazano za 19. jun, odloženo je jer se sveštenik Slobodan Jokić nalazio na bolničkom liječenju zbog zdravstvenih problema.

Preosvećenom Episkopu Joanikiju, protojereju-stavroforu Slobodanu Jokiću, arhijerejskom namjesniku nikšićkom, i sveštenicima: Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću na teret se stavlja krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti za koje je predviđena novčana ili kazna zatvora do godinu.